Sattler u VSTV-u: EU razočarana izostankom napretka

Nakon što je Evropska komisija objavila Paket proširenja i Izvještaj o Bosni i Hercegovini za 2020. godinu, šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik Evropske unije, ambasador Johann Sattler predstavio je danas Visokom sudskom itužilačkom vijeću BiH (VSTV) glavne zaključke koji se odnose na vladavinu prava.

Uvažavajući dugogodišnju saradnju Evropske unije i VSTV-a, zasnovanu posebno na finansijskoj i tehničkoj pomoći EU od 2004. godine, Sattler je istakao razočarenje izostankom napretka u izvještajnom periodu, naročito u pravosuđu.

– Jednostavno ne vidimo dovoljno reformi za naša ulaganja – izjavio je Sattler, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Pozvao je članove Vijeća da se hitno pozabave trenutnom situacijom, posebno kada je riječ o vraćanju povjerenja javnosti u pravosuđe i osiguranju integriteta, nezavisnosti i odgovornosti pravosuđa.Naveo je da ovi aspekti nisu dovoljno utemeljeni u bh. pravosuđu.

– To se mora promijeniti – naglasio je Sattler.

Također je naglasio da je u Izvještaju vrlo jasno navedena hitna potreba provedbe robusnog i nezavisnog sistema provjera integriteta za sve nosioce pravosudnih funkcija.

Kako bi se odgovorilo na očekivanja građana, takve provjere trebaju biti popraćene vanjskim nadzorom.

– U cilju omogućavanja tih promjena, potrebno je hitno izmijeniti Zakon o VSTV-u. Svako kašnjenje u tom pogledu će samo naštetiti Bosni i Hercegovini na njenom putu ka EU. No, pored ovih zakonodavnih reformi, potrebno je da članovi VSTV-a rade proaktivno i vode svojim primjerom – ističe se u saopćenju.

U tom kontekstu, Sattler je ponovio riječi pravnog eksperta Priebea, koji je pozvao na “promjenu u pravosudnoj kulturi”.

Kako se nadalje navodi, krajnje je vrijeme da se pokrene ova promjena, a prvi korak u tom pravcu jeste uspostava profesionalne i održive Jedinice za integritet u okviru Sekretarijata VSTV-a, na što se Vijeće i obavezalo.

Istovremeno, Sattler je zahvalio Vijeću za brzu reakciju na zabrinutost Centralne izborne komisije BiH i donošenje instrukcije o prioritizaciji predmeta izbornih prevara tokom predstojećeg izbornog perioda.

– To je primjer prepoznavanja problema, koje Vijeće treba češće pokazivati javnosti – kazao je Sattler.

(Izvor:FENA)