RMU Banovići skoro u potpunosti ispunio plan proizvodnje uglja za ovu godinu

Radnici Rudnika mrkog uglja Banovići do sada su u 2020-toj godini proizveli milion i 400 hiljada tona separisanog uglja, a prvobitni plan usvojen krajem prošle godine je proizvesti milion i 700 tona. Uzme li se u obzir da je to plan od prošle godine, a da u BiH i dalje imamo epidemiju korona virusa, i više smo nego zadovoljni, poručuju iz ove kompanije.

”Trenutno proizvodnja ide na 93 posto, a otkrivka na 103 posto. Tako da možemo ispuniti i preko 100 posto proizvodnju”, navodi Fadil Kudumović, v.d. direktora RMU Banovići.

Ima određenih poteškoća pri isporuci uglja prema velikim kupcima Sisecam Sodom Lukavac i Aluminom Zvornik, a sve zbog njihove smanjenje proizvodnje u vremenu epidemije korona virusa.

”Gdje su oni smanjili svoje kapacitete 30 – 40 posto, pa samim tim i naša isporuka prema tim dobavljačima ide u manjem obliku, a inače trenutno stanje u Rudniku možemo ići preko 100 posto sa separisanim ugljem za te kupce”, naveo je v.d. direktora RMU Banovići.

Kudumović ističe da će snage u budućnosti biti usmjerene ka pronalasku novih kupaca, prvenstveno iz Srbije, ali i izgradnji Termoelektrane Banovići – Blok 1. U narednim godinama doći do gašenja blokova 3, 4 i 5 u Termoelektrani Tuzla, pa će potreba za banovićkim ugljem biti manja.

”2023. se gasi Blok 3 i 4, a 2025. se gasi Blok 5 kada bi trebao da krene sa radom Blok 7, po nekim projekcijama. U Bloku 7 planirano je samo 20 posto našeg uglja, tako da ćemo u narednom periodu imati problema za isporuku. Moramo se bazirati na vraćanje svojih kupaca, prvenstveno iz Srbije. Nekad smo isporučivali 20 posto svojih kapaciteta za Srbiju, sad je to pet posto”, rekao je on.

Počeli su pregovore sa kupcima iz susjedne zemlje, te vjeruju da će moći nadomjestiti smanjenje isporuke za Termoelektranu Tuzla narednih godina. Rudnik mrkog uglja Banovići trenutno ispunjava sve obaveze prema dobavljačima i uplaćuje redovno namete državi. Jedini je rudnik koji uplaćuje koncesije, podsjećaju iz ove kompanije.

(Izvor: RTV Slon)