Rasprava o crnogorskoj vladi, mandatara kritizirali i oporba i dio nove vlasti

Teško da se u modernom parlamentarizmu u regiji može naći situacija u kojoj se u srijedu našao mandatar crnogorske vlade Zdravko Krivokapić, kojega su u parlamentu – dok je predstavljao program i sastav svoje vlade – kritizirali i predstavnici oporbe i zastupnici čiju je listu predvodio na izborima.

Oporbena Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića ustvrdila je tijekom prvog dana parlamentarnog zasjedanja da je osnovni cilj Krivokapićeve vlade “posrbljavanje Crne Gore”, dok su zastupnici prosrpskog Demokratskog fronta, čije čelnike je Krivokapić odbio uvrstiti u svoj kabinet, tvrdili da je plan rada vlade “neozbiljan” te da kandidati za ministre nemaju kapacitet za provedbu ozbiljnih reformi, ali su ipak obećali da će je podržati kad se bude izjašnjavalo o njoj, prenosi Hina.

Tako je Slaven Radunović iz DF-a kazao da među kandidatima koji su predloženi za ministre ima ljudi koji bi bili u vladi da je i sam premijer, ali da oni ipak “nemaju snagu da taj posao dovedu do kraja” i provedu reforme.

“Ovo je vlada kompromisa”, rekao je Radunović, dok je njegova stranačka kolegica Simonida Kordić ocijenila da Crna Gora dobiva “kentaur vladu koja je malo vlada stručnjaka, a malo nije, malo je politička, a malo nije”.

Nebojša Medojević je na samom početku zasjedanja program rada Krivokapićeve vlade ocijenio kao “neozbiljan” te je rekao da treba dati mandataru još jedan dan da ga doradi. I Medojević i Radunović i Kordić ušli su u crnogorski parlament s liste “Za budućnost Crne Gore”, koju je predvodio Krivokapić.

Zastupnici oporbene DPS tvrde da 85 posto skupštinske većine kaže da ova vlada nije demokratska, a da 90 posto nije zadovoljno njenim sastavom, te da će za vladu glasati svi oni koji su protiv mandatara.

 “Čudno je koliko disonantnih tonova prati formiranje ove vlade, a koja je jednonacionalna. Sadašnja vlast je doletjela na krilima fanatizma, zato se želi predstaviti kao apostolska, a njena namjera je posrbljavanje Crne Gore”, rekla je DPS-ova Aleksandra Vuković, dok su njene kolege akcentirale da se radi o eksperimentalnoj vladi koja nema “iskrenu podršku ni pet zastupnika vladajuće većine”.

Sjednici je prisustvovao predsjednik Crne Gore Đukanović, koji je novinarima u pauzi zasjedanja rekao da je najbitnije da nova vlada počne funkcionirati, a da će onda svi imati priliku da nakon nekog vremena sude o njezinim učincima, a građani da li su napravili dobar izbor.

(NEZAVISNI/Fena)