Raspao se “Bh. blok” u Brčkom: SDP potpisao koalicioni sporazum sa SDA i Strankom za BiH

Stranka demokratske akcije (SDA), Stranka za Bosnu i Hercegovinu, Socijaldemokratska partija (SDP) i zastupnik nacionalnih manjina Alija Denjagić dogovorili su danas principe zajedničkog djelovanja, te modalitete uspostave funkcionalne skupštinske većine u Distriktu Brčko.

U potpisanom dokumentu, kojeg je objavio portal Infobrčko, se ističe da je on nastao na osnovu jasno izražene izborne volje gračana Brčko distrikta na Lokalnim izborima održanim 15. novembra 2020. godine.

Na posljednjim Lokalnim izborima za Skupštinu Brčko distrikta najviše glasova je osvojila SDA, dok je, podsjetit ćemo, SDP nastupio u koaliciji “Bh. blok” sa Našom strankom.

Međutim, očigledno je da se ta koalicija raspala nakon Lokalnih izbora, te da je SDP odlučio samostalno formirati skupštinsku većinu sa SDA, Strankom za BiH i Alijom Denjagićem.

Podsjetit ćemo da “Bh. blok” kojeg čine SDP i Naša stranka kao takav postoji samo u Kantonu Sarajevo, dok u ostalim sredinama ove dvije stranke djeluju samostalno. Tako su, primjera radi, SDP i Naša stranka imali odvojene kandidate za gradonačelnika Tuzle, što je ugrozilo izbornu pobjedu aktuelnog i budućeg gradonačelnika, SDP-ovog Jasmina Imamovića.