Ramić: Bektić je vazda važio kao nekakav Grujičićev Bošnjak

Edin Ramić, potpredsjednik SDA i ministar u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, za N1 je govorio o dešavanjima u Srebrenici.

Kazao je da je SDP morao znati kakva je Bego Bektić osoba kada su ga postavili za povjernika.

“On je bio čovjek koji je bio šef službe u Općini Srebrenica i koji je vazda važio kao nekakav Grujičićev Bošnjak. Na njega su upozoravali i predstavnici Inicijative iz Srebrenice, a s druge strane sami ugledni članovi SDP-a koji dolaze sa područja Tuzlanskog kantona su na sve moguće načine pokušavali spriječiti rukovodstvo SDP-a da gospodinu Begi da pečat SDP-a, koji je u prvoj nekoj fazi vjerovatno trebao za neki birački odbor, onda se kasnije to proširilo”, pojasnio je.

Komentarišući činjenicu da je Bektić nekada bio čna SDA, Ramić je kazao da je 90 posto političara nekada bilo u SDA.

“To znači da samo mi neko stablo iz kojeg nastaju ostale stranke. I dalje ono ostaje veliko i snažno, istakao je Ramić.

Govoreći o optužnici protiv premijera FBiH u predmetu “Respiratori”, Ramić je kazao da Federalna uprava Civilne zaštite ima finansijsku odgovornost, kao i svako ministarstvo.

“Zastavljen je rad Vlade kad je premijer priveden, pa onda pušten. Očekivali smo ekspresnu optužnicu pa se to razvuklo. Optužnica se sad podigla, treba Sud da je potvrdi. Kad bude suđenje, onda će SDA na svojim organima razmatrati koji je njen stav prema premijeru. Prema meni, svako je nevin dok se ne dokaže krivica”, kazao je.

Ramić smatra da bi se napokon trebala formirati nova Vlada FBiH, ali da fali kapacitet u Domu naroda da se izabere rukovodstvo entiteta.

“Dvije godine nakon izbora, građani su se pomalo navikli da imamo tehnički vladu koja će ostati još dvije godine. Ukoliko se to desi da mi ostanemo u mandatu i naredne dvije godine, postavlja se pitanje zašto ćemo ići na naredne izbore”, kazao je Ramić za N1.

(Izvor: N1/ Foto: AA)