Prezentacija privrede TK za njemačko govorno područje

Izrada publikacije koja bi zainteresiranim privrednicima i investitorima sa njemačkog govornog područja predstavila privredu i privredne potencijale Tuzlanskog kantona bila je glavna tema današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Irfana Halilagića sa predstavnicima Uprave Centra za investicije u Jugoistočnu Europu CORAL Consulting Service iz Frankfurta (Njemačka).

Ovom prilikom Zdenko Štriga i Marija Ćeškić su prezentirali aktivnosti Centra, te istaknuli da je njihova primarna djelatnost poslovno informiranje, privredno umrežavanje, finansiranje i realizacija investicijskih projekata.

„Investicije su naš glavni cilj, jer potencijali BiH su vrlo veliki, ali nedovoljno iskorišteni. Ova publikacija bi olakšala da poduzetnici u Njemačkoj nađu poslovne partnere, optimalne izvore finansiranja, te da apliciraju za sredstva prekogranične saradnje. Također, želimo izvoznike povezati sa potencijalnim kupcima njihovih proizvoda”, rekao je Štriga, ističući kako žele pokazati njemačkim privrednicima da su Bosna i Hercegovina i Tuzlanski kanton u njoj dobro mjesto za investicije.

Premijer Halilagić se zahvalio za današnju prezentaciju i kazao da bi „ovaj projekat mogao biti dobra prilika da se prezentiraju privredni subjekti koji rade u našem okruženju, u našem komšiluku, a koji su uspješni čak i po europskim standardima. Time bismo osim traženja poslovnih partnera za njihovo međusobno povezivanje, inostranoj, ali i domaćoj javnosti pokazali jednu optimističniju sliku bosanskohercegovačkog društva u kojem živimo”.

Osim premijera Halilagića, današnjem sastanku su prisustvovali i savjetnici premijera Hasan Fehratović i Jasminko Mahovkić, stručni savjetnik za razvoj i javno-privatno partnerstvo u Minisatrstvu privrede TK Edina Salamović, te bivši generalni konzul BiH u Štutgartu Haris Halilović.