Premijer FBiH za „Avaz“: Spreman paket pomoći od 440 miliona maraka

Fadil Novalić, premijer Federacije, rekao je u razgovoru za „Dnevni avaz“, govoreći o mjerama koje se odnose na ublažavanje posljedica od pandemije koronavirusa, da ne postoji nikakav „korona 2 zakon“, kako se tretira u medijima, nego da je riječ o postojećim mjerama, uz dodatno izdvajanje finansijskih sredstava.

Novalić se osvrnuo i na najavljene rezove u administraciji, broj vraćenih radnika na posao, ali i novo kreditno zaduženje kod Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

– Želim biti potpuno jasan, nema „korona 2 zakona“. Ovdje se radi o mjerama koje će biti podržane budžetskim sredstvima u okviru četiri resora. U suštini, mjere će kroz programe utroška sredstava podržati turizam, ugostiteljstvo, izvoz, prehrambenu industriju i saobraćaj. Za ove sektore smo se odlučili jer su ili najviše pogođeni negativnim efektima pandemije ili imaju potencijal za najbrži oporavak – kaže Novalić.

Kako  je pojasnio, za ove namjene  predviđeno je dodatnih 90 miliona maraka, uz već plasiranih 90 miliona KM za subvencije.

– Uz 200 miliona KM za kantone, 30 miliona KM za općine i gradove te 30 miliona KM za kliničke centre, to sve čini 440 miliona KM direktne podrške iz budžeta FBiH, a vezano za ublažavanje negativnih efekata pandemije – govori Novalić.

Kada je u pitanju najavljeno rezanje primanja u administraciji, s ciljem da državni sektor ravnomjerno rasporedi teret krize, Novalić kaže da su potrebne izmjene radno-pravne legislative.

– Stoga očekujemo usvajanje izmjena i dopuna Zakona o radu i drugih akata koji uređuju ovu oblast kako bismo stvorili neophodne pretpostavke, ali i kako ove aktivnosti ne bi rezultirale tužbama i dodatnim troškovima – ističe.

 Novalić je mišljenja da novi kreditni aranžman kod MMF-a donosi velike prednosti.

– Kroz aranžmane nam pristupačnija postaje i tehnička pomoć, koja nam je vrlo značajna. Što se sredstava tiče, odlučili smo se za pristup da ćemo potrebna sredstva pokušati osiguravati od inozemnih finansijskih institucija da bismo potencijal domaćih banaka ostavili za našu privredu. Komercijalne banke će sigurno imati značajan iznos ispravaka zbog negativnih efekata pandemije na privredu, tako da je vrlo značajno da im što veći potencijal bude na raspolaganju za finansiranje privrede – kaže Novalić.

Premijer Federacije rekao je da će, kada je riječ o broju radnika koji su ostali bez posla, Vlada implementirati mjere s ciljem njihovog povratka na radna mjesta.

– Od 5. maja, kada smo imali najveći broj nezaposlenih, na posao je vraćeno oko 12.500 radnika. Ubrzano radimo na implementaciji mjera koje će i preostale radnike koji su ostali bez posla u što kraćem roku vratiti na posao – rekao nam je Novalić.

Podsjetimo,Vlada Federacije BiH je na jučerašnjoj sjednici u Sarajevu zaključila da će, na ime mjera za ublažavanje ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa u Federaciji BiH, osigurati još 100.000.000 KM.