Predsjedništvo SDP BiH raspustilo organizaciju u Srebrenici i isključilo Bektića iz partije; Magazinović dešavanja u Srebrenici nazvao UZP-om, Mijatović poslao izvinjenje

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije BiH je na hitnoj telefonskoj sjednici donijelo odluku o raspuštanju Opštinske organizacije SDP Srebrenica, kao i o isključenju iz partije predsjednika ove organizacije Bege Bektića.

Odluka je donesena na osnovu informacija o tome da je Bego Bektić učestvovao u malverzacijama u izbornom procesu u Srebrenici, čime je nepovratno narušio ugled SDP-a u Srebrenici.

„Imajući u vidu činjenicu da je SDP BiH jedan od nosilaca aktivnosti na zaštiti integriteta izbornog procesa, da je predsjednik OO SDP BiH Srebrenica Bego Bektić svojim djelovanjem grubo povrijedio Statut SDP BiH, prekršio odluke organa SDP BiH, da je osumnjičen za narušavanje i zloupotrebe u izbornom procesu, što je samim indicijama nanijelo nesagledivu političku štetu SDP BiH, da bi provođenje posebnog postupka samo dodatno nanosilo političku štetu SDP BiH i onome što zagovaramo i za šta se borimo, Predsjedništvo SDP BiH je donijelo Odluku o raspuštanju opštinske organizacije SDP BiH u Srebrenici i svih njenih organa, te isključenju Bege Bektića iz članstva SDP BiH“, navodi se u obrazloženju.

Svjesni smo da će ova odluka teško sprati ljagu sa SDP-a i naših časnih članova i simpatizera u ovom gradu, ali ovo je tek prvi korak u stvaranju bolje organizacije SDP-a, koja će i dalje raditi u interesu svih građana Srebrenice.

Stoga opet pozivamo Centralnu izbornu komisiju Bosne i Hercegovine da poništi i ponovno raspiše izbore za načelnika Općine Srebrenica, ukoliko se utvrdi da je Mladen Grujičić glasove i eventualnu izbornu pobjedu osigurao izbornim manipulacijama.

SDP BiH još jednom naglašava svoju apsolutnu podršku nadležnim organima u provođenju istrage i kažnjavanju svih onih koji su na bilo koji način malverzacijama, zloupotrebama i prevarama uticali na narušavanje integriteta izbornog procesa, bez obzira o kome se radilo.

Magazinović dešavanja u Srebrenici nazvao UZP-om, Mijatović poslao izvinjenje

Predsjednik Glavnog odbora SDP-a i državni parlamentarac Saša Magazinović oštro je reagovao nakon informacije da je lokalni SDP u Srebrenici osumnjičen da je zloupotrebljavao dokumente Bošnjaka u korist Mladena Grujičića.

“Ne u moje ime. Kao i svi, ljut sam zbog događaja u Srebrenici. Nisu to radili u ime partije! To je udruženi zločinački poduhvat. Kriminalno je svugdje, a posebno podlo takvu stvar uraditi u Srebrenici u kojoj vlada svakodnevna borba za poštivanje osnovnih ljudskih prava i mir”, istakao je predsjednik Glavnog odbora SDP-a.

Oglasio se i Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a koji je kazao da sve ono što se dogodilo danas u Srebrenici predstavlja veliki udar na SDP BiH.

„Danas smo na hitnoj telefonskoj sjednici Predsjedništva raspustili odbor u Srebrenici i isključili iz članstva predsjednika organizacije u Srebrenici! Iako je ovo čin pojedinaca osjećam se dužnim da se kao potpredsjednik SDP BiH javnom izvinim svim građanima Srebrenica ali i čitave Bosne i Hercegovine“, kazao je Mijatović.

(NEZAVISNI/Nap)