Pozdravljeno priključenje Kosova “mini Šengenu”, upućen poziv i BiH

Premijeri Albanije i Sjeverne Makedonije Edi Rama i Zoran Zaev pozdravili su priključenje Kosova “mini Šengenu” i izrazili nadu da će se i Bosna i Hercegovina i Crna Gora uskoro priključiti toj inicijativi za regionalnu saradnju.

Na konferenciji Mini Šengen na kojoj su putem video linka učestvovali i predsjednik i premijerka Srbije Aleksandar Vučić i Ana Brnabić i premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, Rama je rekao da je sretan što u utorak, samitom Berlinskog procesa u Sofiji “počinje nova faza bliske saradnje jer se Kosovo pridružuje stolu”.

“Nadam se da će se i preostale dvije zemlje zapadnobalkanske šestorke (BiH i Crna Gora) definitivno priključiti kako bismo mogli svi zajedno da koračmo ka boljoj budućnosti”, rekao je Rama.

Snažno vjerujem da će ta inicijativa rasti i da će nam pomoći da se bolje upoznamo kada je riječ i o ekonomiji, socijalnim izazovima, a također će olakšati atmosferu za pronalaženje rješenja… Nema drugog načina ni šanse za bolju budućnost nego da razgovaramo, razmjenjujemo mišljenja… bez obzira da li se slažemo ili ne…. da gledamo jedni na druge s pogledom u budućnost… To radimo danas, to ćemo raditi sutra i po tome će nas historija cijeniti“, rekao je Rama.

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev također je izrazio zadovoljstvo zbog priključenja Kosova inicijativi o regionalnoj saradnji “mini Šengen” i izrazio očekivanje da će se priključiti i preostale dvije zemlje.

On je dodao da u utorak u Sofiji očekuje “ozbiljnu podršku za evropski put svih šest zemalja”koje su kandidati.

“Želimo da vrlo brzo budemo članice EU. Očekujem da će Berlinski proces sutra poslati još jednom poruku za početak pregovora, odnosno održavanje prvih međuvladinih konferecija EU sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom”, rekao je Zaev.

I Rama i Zaev pozdravili su današnje potpisivanje memoranduma o saradnji tri zemlje u borbi protiv COVID-19 kao i bilateralnog sporazuma Srbije i Albanije o slobodnom kretanju koji omogućava prelazak granice sa ličnom kartom.

Zaev koji je bio i domaćin današnje virutelne konferencije Mini Šengen, rekao je da je danas potpisani Memorandum o saradnji u borbi protiv COVID-19 u potpunosti kompatibilan sa Berlinskim procesom.

Zaev je naveo da tri zemlje, između ostalog, rade na kooridnaciji u obezbjeđivanju vakcina protiv COVID-19, da će se međusobno pomagati ako dođe do preopterećenja zdravstvenog sistema u nekoj od njih i da će biti otvoreni zeleni koridori i omogućeno kretanje između tri zemlje bez administrativnih prepreka i PCR testa.

Zaev je rekao i da potpisani memorandum predviđa saradnju u plaćanju troškova liječenja.

“Ovo su trenuci solidarnosti, trezvenog razmišljanja i podrške koju dajemo međusobno jedni drugima”, rekao je Zaev.

Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija potpisale su danas memorandum o razumijevanju i saradnji u borbi protiv COVID-19 na virtuelnom samitu na kojem su učestvovali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije, Srbije i Sjeverne Makedonije, Edi Rama, Ana Brnabić i Zoran Zaev, kao i ministri zdravstva tri zemlje.

Srbija i Albanija također su potpisale bilateralni sprazum o slobodnom kretanju građana, odnosno prelasku granice samo sa ličnim kartama.

(Foto: Tanjug)