Plenković sa Izetbegovićem i Čovićem: Snažna podrška Hrvatske evropskom i reformskom putu BiH

Premijer Hrvatske Andrej Plenković primio je Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića, s kojima je razgovarao o ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda u BiH. Iz Vlade Hrvatske je saopćeno da je time nastavljen redovni dijalog predsjednika hrvatske Vlade s političkim predstavnicima tri konstitutivna naroda u BiH o političkim i privrednim odnosima Hrvatske i BiH.

Naglašena je čvrsta podrška Hrvatske Bosni i Hercegovini na njenom europskom putu. Za Hrvatsku, kao susjednu i prijateljsku državu, boljitak, stabilnosti i sigurnost Bosne i Hercegovine od najvećeg su značaja. Plenković je posebno naglasio važnost ostvarivanja jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini, kao i njihovu legitimnu zastupljenost u institucijama BiH.

Kao što je Hrvatska već i pokazala organiziranjem Zagrebačkog sastanka na vrhu u maju 2020., kojim je u fokus stavljen proces proširenja EU-a te evropska perspektiva jugoistoka Evrope, Plenković je, navodi se, ponovio da je Hrvatska spremna pomoći Bosni i Hercegovini u reformama i ispunjavanju kriterija potrebnih za stjecanje statusa države kandidatkinje za pristupanje Evropskoj uniji.

Pozdravljeno je potpisivanje sporazuma o izmjenama Izbornog zakona i održavanju izbora u Gradu Mostaru, čime je otvoren prostor za daljnju normalizaciju i kvalitativno unapređenje bošnjačko-hrvatskih odnosa.

Ususret 25. godišnjici potpisivanja Daytonsko–pariškog mirovnog sporazuma, sastanak je bio prilika za sumiranje njegovih postignuća, kao i razgovor o uklanjanju preostalih zapreka koje koče napredak BiH na putu prema EU.

Na sastanku je bilo riječi i o situaciji u susjedstvu,ekonomskoj saradnji, investicijama, zajedničkim prekograničnim projektima, s obzirom da je BiH šesti trgovinski partner Hrvatskoj, kao i daljnjem infrastrukturnom povezivanju dvije države, saopćeno je iz Vlade Hrvatske.

(Foto:Vlada RH)