Plenković: Hrvati u BiH iz položaja žrtve postaju krivci

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održana je panel rasprava o doprinosu Republike Hrvatske u okviru Konferencije o budućnosti Europe, u organizaciji hrvatskog ministarstva Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Prisutnima se uvodno obratio predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković koji je istaknuo kako su glavni ciljevi Hrvatske u okviru Europske unije, a to su završetak procesa ulaska u Eurozonu i Schengen, pred realizacijom.

Za Hrvatsku je važno da je politika proširenja Europske unije na susjedstvo, jugoistok Europe, dobila značajno mjesto, posebno na Bosni i Hercegovinu, u kojoj su prava Hrvata kao konstitutivnog naroda trenutno narušena, ocijenio je.

Plenković je još jednom ponovio kako temeljem postojećeg izbornog zakona Hrvati ne mogu biti pravično zastupljeni te naveo kako su Hrvati u BiH preglasani izbornim inženjeringom. Podsjetio je kako su 2016. godine procesu približavanja BiH Europskoj uniji pomogli ponajviše hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu.

“Hrvati iz položaja žrtve, kada podignu glas, mogu postati krivci. Zato su naši argumenti uvijek u jednoj suradnoj metodi, na strani onih čija prava objektivno po postojećim zakonskim propisima nisu jednaka s drugima, pritom mislim posebno na teritorij Federacije BiH”, kazao je Plenković.

Podržat ćemo i poseban status Ukrajine, jer Ukrajina je aplicirala za članstvo, rekao je Plenković, ocijenivši to podrškom zemlji koja trpi agresiju, a najavio je kako će Hrvatska podržati i napore Gruzije i Moldove prema članstvu, uz ispunjavanje kriterija.

Na konferenciji su teme rasprave klimatske promjene, migracije, energetska kriza, inflacija i prehrambena kriza, kao u rat u Ukrajini te neizvjesnost koju taj rat donosi za cijelo europsko društvo.

Na konferenciji je govorila potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, a na panelu sudjeluju ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, predsjednik Odbora za europske poslove Hrvatskog sabora Domagoj Hajduković, zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak te predstavnica udruge mladih “Mladi u EU“ Šibenik Caterina Rende Dominis.

(Anadolija)