Pandemija naglasila potrebu za saradnjom, nadamo se da će se pridružiti i BiH

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Sjeverne Makedonije Edi Rama i Zoran Zaev usaglasili su se da je kriza izazvana pandemijom koronavirusa naglasila potrebu za intenziviranjem saradnje i regionalnim ekonomskim povezivanjem.

Oni su danas na sastanku putem videolinka obnovili inicijativu za unapređenje regionalne saradnje koja je bila odložena zbog pandemije i izbora u Srbiji i Sjevernoj Makedoniji, saopćeno je iz Predsjedništva Srbije.

Lideri su konstatovali da je inicijativa u potpunosti u skladu sa Berlinskim procesom, te da predstavlja dobru osnovu za predstojeći Samit lidera Zapadnog Balkana koji će biti održan u Sofiji.

Posebno su istakli da je od izuzetne važnosti za zapadnobalkansku šestorku da se dodatno angažuje na unapređenju regionalne saradnje, te su stoga uputili poziv Kosovu da se pridruži ovoj inicijativi.

Predsjednik Vučić i premijeri Rama i Zaev dogovorili su se i da formiraju stalnu radnu grupu koja će uključivati zvanične predstavnike vlada svake od zemalja učesnica, u cilju ubrzanja procesa potpisivanja i sprovođenja dogovorenih aktivnosti u okviru inicijative za unapređenje regionalne saradnje.

Ova inicijativa, naglasili su, može da se iskoristi i za identifikovanje zajedničkih infrastrukturnih projekata usmjerenih na razvoj regije, a u skladu sa Ekonomsko-investicionim paketom EU za zemlje Zapadnog Balkana.

Trojica lidera su izrazili nadu da će i Vlade Crne Gore i Bosne i Hercegovine uskoro moći da se pridruže ovoj inicijativi, čime bi se ostvarila bolja ekonomska saradnja između svih država regije što bi rezultiralo povećanjem sloboda, trgovinske razmene i boljeg životnog standarda za sve ljude u regiji, navodi se u saopštenju.

(Foto: N1)