Održan sastanak pet vladajućih stranaka u TK: Vlada nastavlja započeto

Predstavnici pet stranaka koje čine vladajuću koaliciju u Tuzlanskom kantonu, jučer popodne održali su sastanak na kojem se razgovaralo o projektima koji Vladu Tuzlanskog kantona očekuju do kraja godine, potvrdio je za Faktor Mirnes Gušić, predsjednik Povjereništva Stranke za BiH u TK.

– Nakon usvajanja rebalansa budžeta, Vladu TK do kraja godine očekuje realizacija određenih programa i dogovoreno je da se s tim ide dalje. Nije bilo razgovora na temu buduće koalicije i odnosima pet stranaka – kaže Gušić.

Vladajuću koaliciju u TK čine SDA, DF, SBiH, SDBiH i SBB, a poljuljana je nakon što su glasovima opozicije i zastupnika SBB-a prošle sedmice smijenjena dva ministra, koji dolaze iz SD-a i SBiH. Zbog odnosa SBB-a i nenajavljenog učešća u smjeni ministra, iz SBiH su najavili da će preispitati svoje stavove kada je u pitanju učešće u vlasti, a bez njih ne postoji dovoljan broj ruku u Skupštini TK za opstanak Vlade TK na čelu s premijerom Denijalom Tulumovićem.

– Imali smo sjednicu Povjereništva i odlučili smo da obavimo konsultacije sa SDA, SD-om i DF-om, partnerima koji su pokazali da su opredijeljeni za saradnju. Nakon toga vidjet ćemo imali smisla razgovarati na tu temu s SBB-om i ostati u koaliciji – pojašnjava Gušić.

Dodaje da je Povjereništvo SBiH razgovaralo i o mogućnosti da uskrati već najavljenu podršku nekim kandidatima za načelnike, koji dolaze iz stranaka koje su glasale za smjenu ministara, a to su SDP, PDA, SBB i Naša stranka.

Predsjednik Socijaldemokrata BiH Enver Bijedić za Faktor je rekao da je na sastanku razgovarano o projektima Vlade TK te dodao da smatra da će koalicija u TK nastaviti da radi.

– Očekujemo da poslije Lokalnih izbora smijenjeni ministri budu zamijenjeni novima iz SD-a i SBiH, s tim da jedan od tih kandidata bude hrvatske nacionalnosti, kako bi ispoštovali mišljenje Ustavnog suda FBiH o zastupljenosti Hrvata u Vladi TK. Mi ćemo i dalje zadržati poziciju ministra unutrašnjih poslova – navodi Bijedić.

Predsjednik Kantonalnog odbora SDA Fahrudin Skopljak kaže da je na jučerašnjem sastanku pokazana saglasnost svih pet stranaka da Vlada TK nastavi sa započetim projektima.

– Predstavnici SBB-a žele da ova koalicija opstane, a tokom ove sedmice obavit ćemo i razgovore sa Strankom za BiH. Vlada TK nastavlja da radi – kaže Skopljak.

Dodaje da je za SDA najprihvatljivije da dva smijenjena ministra budu zamijenjena kadrovima istih stranaka, uz to da jedan od njih bude iz reda hrvatskog naroda.

(Izvor:Faktor)