Novi rekord: U Hrvatskoj 2848 novozaraženih koronvirusom

U Hrvatskoj je u protekla 24 sata zabilježeno 2848 novih slučajeva koronavirusa, no sedmična analiza pokazuje da se brojevi novozaraženih ne udvostručuju, a u posljednja četiri dana broj aktivnih slučajeva smanjio se za 1051, izjavio je u četvrtak hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš.

“To je opet veliki broj, ali kad napravimo analizu vidimo da se na sedmičnoj bazi ti brojevi ne udvostručuju, kao što je to bilo do sada. Porast u ovoj sedmici je 22 posto. U zadnja četiri dana broj aktivnih je manji za 1051, što ukazuje da možda epidemija ipak usporava”, rekao je Beroš.

Broj hospitaliziranih je u porastu, kao i broj umrlih, što je očekivano jer ti brojevi prate porast novozaraženih.

Beroš je najavio da će razgovarati s predstavnicima liječničkih udruženja koje su jučer zatražile uvođenje strožih mjera protiv koronavirusa.

“Potpuno mi je s liječničkog aspekta razumljivo njihovo traženje jačanja mjera, no moramo balansirati između toga da održimo privredu i napravimo najvažnije za očuvanje zdravlja”, rekao je.

Kazao je kako cijeni njihovu brigu za održivost zdravstvenog sistema, ali upozorava da su neke zemlje uvele potpuno zatvaranje pa svejedno nemaju smanjenje broja novooboljelih.

“Mišljenje je struke da balans između restrikcija i privrednih aktivnosti može polučiti najbolje rezultate u ovoj epidemiji”, ustvrdio je, između ostalog, Beroš, prenosi Hina.

(NEZAVISNI/ FENA)