Nove mjere: Hrvatska zatvara kafiće i restorane do Božića

Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković predstavio je nove strože mjere za borbu protiv epidemije. Zatvaraju se kafići, restorani, kladionice, kazina, teretane…

“Mjere stupaju na snagu 28. novembra i trajat će do 21. decembra”, rekao je Plenković na sjednici Vlade.

Istakao je kako je broj dnevnozaraženih danas nažalost premašio 4.000 i da su se zato odlučili na novi set mjera.

“Ovaj virus je daleko od bezazlenog. Jedna od 58 zaraženih osoba nažalost će preminuti, slično je svugdje u svijetu. Na 9 hospitaliziranih jedna će osoba preminuti. Mnogi koji su preboljeli virus imaju posljedice”, rekao je Plenković.

Na temelju preporuka nove mjere su: zabrana javnih događaja s više od 25 osoba, privatna okupljanja najviše deset osoba, obavezno korištenje maski na otvorenom kad nije moguće držati distancu, javna okupljanja mogu trajati najdulje do 22h, obustavljaju se svadbe,  na pogrebima može biti najviše 25 osoba, obaveza stanara, poslodavaca i sl. redovno dezinficiranje površina, na okupljanjima za svakoga mora biti osigurano 4 kvadratna metra površine, maksimalna popunjenost 40% u javnom prijevozu, vozači i putnici obavezni su imati maske u javnom prijevozu, na ulazu u trgovine mora se istaknuti obavijest o najvećem broju kupaca u prostoru,obavezne jače mjere higijene i čišćenje prostora,ograničenje radnog vremena za trgovine pekarskim proizvodima do 22h, zabrana prodaja alkohola od 22 do 6 h, obustavlja se rad casina i kladionica, obustavlja se održavanje sajmova, obustavlja se rad restorana i kafića (osim hotelskih objekata), ugostiteljskim objektima dozvoljena je priprema i dostava hrane, obustavljaju se sportska natjecanja i treninzi uz neke iznimke, natjecanja i trenizni bez gledatelja, obustavlja se rad teretana i sportskih centara, obustavlja se održavanje amaterskih događanja u kulturi, obustavljaju se izvedbe složenih glazbeno-scenskih djela, obustavljaju se dječje i plesne radionice, zabrana konzumacije hrane i pića u kinu i kazalištu, škole stranih jezika mogu raditi samo online.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 4009 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 21725.

Među njima je 2171 pacijent na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 252 pacijenta.

Preminula je 51 osoba.

(N1 HR)