Novalić u Turskoj o privrednoj saradnji i infrastrukturnim projektima

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić boravi u službenoj posjeti Republici Turskoj tokom koje će biti održan niz sastanaka s predstavnicima resornih ministarstava Republike Turske i najistaknutijih privrednika. Cilj posjete je ojačati postojeće i napraviti nove veze turskih s privrednicima u Federaciji Bosni i Hercegovine.

Federalni premijer prvo se susreo s ministrom transporta i infrastrukture Republike Turske Adilom Karaismailogluom. Ovom sastanku su pristustvovali i generalni direktor Željeznica Republike Turske Ali Ihsan Uygun i generalni direktor Direkcije za infrastrukturne investicije AEGM Yalcin Eyigun.

Razgovaralo se o dijelu autoputu Sarajevo – Beograd kroz Federaciju BiH, konkretno o dionici Tuzla – Brčko.Otvoreni su i razgovori s turskim Željeznicama oko zajedničkih projekata razvoja u elektromašinskoj industriji i proizvodnji šinskih vozila. Radi se o izuzetno značajnim projektima za koje postoje znanja i iskustvo u FBiH.

Premijer Novalić je posjetio i kompaniju Sintek Madencilik koja se bavi uspostavljanjem velikih pogona kao što su termoelektrane, cementare, tvornice čelika, rafinerije i slično. Tokom razgovora naglasak je stavljen na konkretne investicije vezane za cementare i održivu energiju.

U Ambasadi Bosne i Hercegovine u Ankari poslijepodne je održan sastanak s članom Vijeća za ekonomske politike Predsjedništva Republike Turske dr. Hakanom Yurdakulom. Sastanku su prisustvovali i najistaknutiji privrednici Republike Turske, koji imaju direktne poslovne veze s Bosnom i Hercegovinom.Jedan od zaključaka donesenih na ovom sastanku jeste da postoji potreba za strukturiranjem saradnje, te da je dr. Yurdakul ponudio punu podršku Vijeća za ekonomske politike Predsjedništva Republike Turske na povezivanju s turskim investitorima.

Sastancima su prisustvovali i zamjenik ministra komunikacija i prometa BiH Nedžad Branković i premijerovi saradnici, kao i ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Turskoj Adis Alagić.

(Izvor:Vijesti.ba)