Novalić: Pristajemo na aranžman MMF-a kako ne bismo crpili domaće izvore

Glavni motiv nam nije zaduženje od MMF-a, već nam je primarni cilj da ne crpimo domaće bankarske izvore pri zaduženju, kazao je premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

– U našem budžetu imamo domaće i strane izvore. Strani izvor je bio MMF, tih 400 miliona što smo se zadužili, a 550 miliiona su bili domaći izvori. Mi pristajemo na drugi aranžman MMF-a da ne bismo nikako crpili te domaće izvore. Nismo ugroženi na bilo kakav način i ostavljamo što više novca domaćem tržištu kapitala i bankarskom tržištu – kazao je Novalić gostujući u emisiji “BHT1 uživo”.

On je podsjetio da je predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija uputio pismo MMF-u u kojem je naveo spremnost BiH da već u novembru pregovara oko novog aranžmana sa MMF-om.

– Mi nismo nimalo nervozni oko toga hoće li biti odgovora ili ne. To je samo jedna u nizu aktivnosti koje su na strani izvora obezbjeđenja sredstava za budžet – dodaje Novalić.

Govoreći o novčanom iznosu eventualnog narednog kreditnog zaduženja, Novalić ističe da su iz Federacije BiH prepustili Republici Srpskoj da odredi tu sumu.

– Mi trenutno imamo nešto bolju likvidnost mada ni ona nije zagarantirana. Ne znamo dokad će djelovati korona kriza. Suma može biti i milijarda maraka. Nije suština u tome ni koliko ćemo se zadužiti već je bolje da novac u ovoj krizi dolazi izvana nego da ga uzimamo sa domaćeg tržišta – kaže Novalić.

Prema njegovim riječima, Zakon o izvršenju budžeta tačno je definirao gdje će se utrošiti predviđenih 4.9 milijardi KM.

– Što se tiče “krpljenja” budžetskih rupa, mi od 2016. nemamo taj problem. Od 2015. smo trajno vraćali milijardu i sto miliona sa kamatama, a zaduživali se 600-700 miliona. Ove godine 950 miliona se zadužujemo a 950 vraćamo. Ni na kakav način ne želimo ugroziti rejting koji imamo kod međunarodnih institucija – poručio je premijer Federacije BiH.

Uslovi MMF-a, tvrdi Novalić, nisu zahtjevni i neće predstavljati problem u realizaciji potencijalnog novog kredita.

– I ovi novi uslovi će biti “mekši” nego ranije. Bit će samo jedan uslov koji mi ne izvršavamo teško, a to je da se nastavi sa ekonomskim reformama – kazao je, između ostalog, premijer Novalić.

(Izvor:BHRT)