New York Times: Donald Trump isti kao Slobodan Milošević, samo bez optužbi za genocid

Od izbora u Americi prošlo je 11 dana, Joe Biden je pobijedio, ali Donald Trump i dalje ne želi priznati poraz, odbija čestitati Bidenu, pa ga je New York Times usporedio s nekoliko autokrata, među njima i Slobodanom Miloševićem.

– Među antidemokratskim taktikama koje Trump koristi, nalaze se i neke koje su često koristili lideri poput Roberta Mugabea iz Zimbabvea, Nicolasa Madara iz Venecuele, Slobodana Miloševića iz Srbije i Aleksandra Lukašenka iz Bjelorusije. Oni su također odbijali priznati poraz i iznosili neosnovane tvrdnje o krađi izbora. To je taktika kojoj je cilj smanjivanje povjerenja u demokratske institucije i procedure, napad na medije i klevetanje protivnika – piše New York Times.

U tekstu se još navodi da su se poput Trumpa, i ti lideri bojali da će protiv njih biti pokrenut krivični progon nakon što priznaju poraz, a Trump ima dobre razloge za to jer je suočen s nizom pravnih i poreznih problema. Trump ne mora da brine da će biti optužen za ratne zločine i genocid, kao što je bio Slobodan Milošević, ali se suočava sa spletom pravnih problema.

NYT podsjeća kako je Trump osuđivao Lukašenka zbog iste stvari koju on radi danas. Naime, kada je Lukašenko nakon izbora u avgustu proglasio pobjedu iz SAD-a su stigle optužbe da Lukašenko ne poštuje volju birača.

– Protivimo se inauguraciji Lukašenka. Pobjeda je bila prevara, znamo što želi narod Bjelorusije, oni žele nešto drugo – rekao je tada Mike Pompeo, američki državni sekretar.

Trump je za razliku od ostalih autokrata učestvovao na slobodnim i poštenim izborima, piše NYT. Većina autokrata ne sluša birače, sve je jasno i prije nego narod uopće izađe na glasanje. Ali, kada imaju pravu konkurenciju i rezultat sa okrene protiv njih, oni taj rezultat često ignoriraju, govore da su rezultati djelo izdajnika i kriminalaca, a na tom tragu je Trump.

Michael McFaul, američki ambasador u Rusiji u Obaminoj administraciji opisao je Trumpovo ponašanje nakon izbora kao “njegov oproštajni poklon autokratima u cijelom svijetu”.

(Izvor: 24sata.hr/Foto:EPA)