Nakon ubistva na Ilidži oglasio se Cikotić: Ponudili smo pomoć MUP-u KS

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine ponudio je podršku državnog nivoa u slučaju potrage za migrantima koji se sumnjiče da su počinili ubistvo na Ilidži koje je potreslo ovaj grad.

Podsjetio je javnost kako Ministarstvo sigurnosti nema operativnih ingerencija niti mogućnosti da interveniše u ovom slučaju.

-Jako mi je žao što se desio jedan ovakav slučaj i porodici stradalih mladića izražavam suačešće. Jako je važno da u ovakvim situacijama sistem sigurnosti funkcinioše onako kako je zakonima uređeno. Moramo iscrpiti nadležnosti PU Ilidža, MUP-a KS i njihove eventualne zahtjeve s nivoa FBiH, odnosno državnih nivoa. Mislim da je jako bitno shvatiti da sve sigurnosne ekscese nije uvijek moguće predvidjeti i prevenirati, a u ovom slučaju sistem mora odreagovati da se pronađu počinioci i da se jednim mehanizmom efikasne reakcije preventivno djeluje i obeshrabri ponavljanje ovakvih slučajeva na prostoru KS i čitave BiH – rekao je Cikotić.

Naveo je kako će istraga pokazati šta je ovdje bio uzrok sukoba koji je proizveo tragične posljedice.

Govoreći o potencijalno opasnim osobama među migrantima, Cikotić je rekao kako u slučajevima kada imaju informacije o ljudima s određenom historijom, mjere poduzimaju odmah i bivaju brzo udaljeni iz BiH.

-Skoro na dnevnoj bazi čitate o povratku određenog broja stranih državljana i to se odnosi na te za koje imamo informacije da predstavljaju neku vristu sigurnosne prijetnje za BiH – zaključio je Cikotić.