Nakon što je podnio ostavku, Mario Nenadić se obratio javnosti

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić jučer je podnio ostavku na funkciju koju obnaša. Tim povodom danas se obratio građanima KS, kao i kolegama.

-Moja ostavka je u skladu sa zakonom o Vladi KS i poslanikom Skupštine KS. Uslijedila je nakon što je 18 zastupnika podnijelo prijedlog za glasanje o nepovjerenju Vladi KS. Ovim činom želim urzati proces uspostave vlasti s obzirom na vrlo složenu situaciji u KS. Želim na svaki način dati podršku novoj uspostavi vlasti – kazao je, između ostalog, Nenadić.

Dodao je da je njegov cilj usmjeren u svrhu uspostavljanja konkretne Vlade.

-Pokušavam na odlasku, a za to sas se borio i tokom čitavog mandata, da uspostavim novu praksu s puno više političke tolerancije. Ali na prvom mjestu je interes građana ovog kantona. Treba imati na umu da će ovo biti treći sastav Vlade u godinu i 11 mjeseci, tokom četverogodišnjeg mandata. Neopodno im je poružiti podršku i pomoć. Trenutna Vlada nema podršku 18 zastupnika u Skupštini KS, samim tim nema većinu, niti osnov i pravo da se zadrži na vlasti niti jedan dan. Mojom ostavkom se smatra da su podnijeli ostavku i svi članovi Vlade – istakao je Nenadić.

Naglasio je da je još prije mjesec i po najavljivao da će ubrzati proces promjene Vlade KS

-Ovo je potvrda da podržavam pokrenuti proces. I članovi Vlade nedvojbeno podržavaju pokrenute procese. Svjesni smo složenosti situacije na terenu, u moratoriju smmo bili 51 dan i njegova djelomična relaksacija nije dovoljan argument da se ova Vlada vlada zadrži na dužnosti niti dana nakon ponedjeljka, kada je zakazana sjednica za glasanje o nepovjerenju Vladi. Tražim od Skupštine KS da se ostavka odmah uputi dalje u proceduru. Nema niti jednog razloga bilo u proceduri prihvatanja ostavke ili izglasavanja nepovjerenja da ovaj prices ne bude okončan i da se pokrene imenovanje novih mandatara – kazao je Nenadić.

Više puta je naglasio da podržava pokrenute procese.

-Hvala građanima KS, ali i poziciji i opoziciji. Bit će više prilike da se govori o uspjesima i rezultatima koje je ova Vlada napravila – zaključio je Nenadić.