Na Kosovu počinje primjena odluke o registarskim tablicama, Srbi imaju rok od dva mjeseca da ih zamijene

Na Kosovu počinje primjena odluke o registarskim tablicama, Srbi imaju rok od dva mjeseca da ih zamijene

01.09.2022. / 08:54

Kosovo, Srbija i mirovne snage NATO-a pripremaju se danas za novi val etničkih napetosti, nekoliko sati nakon što je Priština objavila da će oko 50.000 etničkih Srba na sjeveru Kosova imati dva mjeseca roka da srbijanske registarske oznake zamijene kosovskim tablicama. 

Najavljujući 31. oktobra kao krajnji rok vozačima da zamijene srbijanske registarske oznake onima koje izdaje Priština, kosovski premijer Albin Kurti opisao je tu odluku kao “ništa više ili manje od izraza vršenja suvereniteta”, prenosi Hina.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je u srijedu da ne vjeruje da je moguć dogovor s Kosovom o tom pitanju.

– Od 1. septembra Kosovo će pokušati natjerati Srbe da promijene tablice, mislim da neće imati veliki uspjeh – rekao je Vučić novinarima.

Priština je od kosovskih Srba zatražila da srbijanske registarske oznake zamijene tablicama Republike Kosovo što je recipročna mjera jer takvu politiku prema Kosovu vodi Beograd.

No kosovski Srbi su na recipročnu odluku Prištine odgovorili postavljanjem blokada 31. jula na cestama i povremenim sukobima s policijom prije nego što su intervenirale mirovne snage NATO-a kako bi se blokade uklonile.

Napetosti su se smanjile kad je Kurti, pod pritiskom SAD-a i EU-a, pristao odgoditi promjenu. Blokade su uklonjene pod nadzorom NATO-a koji na Kosovu ima oko 3.700 pripadnika mirovnih snaga.

Ministarstvo odbrane u Srbiji, koje odbija priznati neovisnost Kosova i smatra ga sastavnim dijelom srbijanske teritorije, saopćilo je u srijedu da je pojačalo obuku dijela svojih vojnika u garnizonu blizu granice s Kosovom.

– Obuka se provodi s ciljem održavanja visokog stepena borbene spremnosti angažiranih jedinica i njihove sposobnosti za brzo reagiranje u slučaju potrebe te da se osiguraju mir i sigurnost uz “administrativnu liniju” – saopćilo je ministarstvo.

Pregovori između Kosova i Srbije pod pokroviteljstvom EU-a i SAD-a dosad nisu uspjeli riješiti to pitanje, iako su Beograd i Priština prošle sedmice postigli dogovor o korištenju ličnih dokumenata.

Faktor/Hina