Na današnji dan potpisan je Daytonski mirovni sporazum

Danas je 25. godišnjica potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma u Parizu..

Ovaj sporazum je potpisan da bi se okončao rat u BiH koji je trajao od 1992.-1995. godine. Također ovaj ugovor je regulisao upravno i ustavno uređenje BiH. Sporazum su potpisali predsjednik RBiH Alija Izetbegovića, srbijanski predsjednik Slobodan Milošević, hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, te američki posrednici Richard Hoolbrooke i Wesley Clark.

Diplomate zapadnih zemalja ističu, kako je vrijeme za nadogradnju Bosne i Hercegovine, kao ravnopravne zemlje u evropskoj porodici. No, ostaje pitanje može li do tih promjena doći, jer i dalje postoje čvrsti stavovi o vraćanju izvornom Dejtonu.

– Promjena jeste moguća. Ona se može provesti unutar dejtonskog sistema. U prvih deset godina načinjen je stvaran napredak i može se napraviti i u godinama koje dolaze. Otvorimo novo poglavlje u 2021.! Dejton nikome ne daje pravo da osporava ovu zemlju niti njene ljude. On svakom građaninu daje pravo da gradi pristojan život u dostojanstvu i sigurnosti – kazao je Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH, prenosi N1.

– Ove stvari će pomoći da se prevlada politički zastoj i otvore mnoge nove mogućnosti, uključujući u konačnici i vaše mjesto u NATO-u, evropskoj i široj međunarodnoj zajednici, te privlačenje više investicija i šansi – kazao je Bill Clinton, bivši predsjednik SAD-a.

Josep Borrell, potpredsjednik Evropske komisije, istakao je da se budućnost Bosne i Hercegovine nalazi u Evropskoj uniji.

– To je naš zajednički cilj i opredjeljenje. Da bi se taj cilj postigao, političko vođstvo ove zemlje također će morati preuzeti odgovornost da djeluje kako bi omogućili reforme koje su ovoj zemlji potrebne – kazao je Borrell.

Matthew Palmer, specijalni izaslanik američkog State Departmenta za Balkan i zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a, izjavio je da “apeliramo na Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i lidere političkih stranaka da se ujedine u postizanju stvarnog i opipljivog napretka u provođenju onoga što je potrebno da se dobije kandidatski status od EU-a”.

(NEZAVISNI/ N1 )