Mrtva trka za načelničke pozicije u Novom Gradu u Sarajevu, Kalesiji i Ilijašu

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas će u 15 sati objaviti preliminarne, nezvanične i nekompletne rezultate lokalnih i zbora u BiH.

Među najneizvjesnijim izbornim utrkama su one za načelničke pozicije u Novom Gradu u Sarajevu, Kalesiji i Ilijašu.

Ovogodišnji lokalni izbori, prema preliminarnim i nepotvrđenim rezultatima, predstavljaju pravo iznenađenje, jer je SDA izgubila nekoliko općina u Sarajevu, a SNSD Banju Luku, dok je HDZ BiH stabilan.

Prema podacima Centralne izborne komisije (CIK) BiH od 17 sati jučer, nakon lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, na nivou zemlje dosad je obrađeno 96,22 posto biračkih mjesta, odnosno 1.484.143 glasačka listića.

Prema podacima CIK-a, na nivou Bosne i Hercegovine obrađeno je 4.913 (96,22 posto) od ukupno 5.106 biračkih mjesta, prema čemu na obradu čekaju još 192 biračka mjesta (3,78 posto).

Podaci CIK-a, također, pokazuju da je na lokalnim izborima 15. novembra učestvovalo 114 političkih subjekata i 425 kandidata, a pravo glasa imalo je 3.196.511 birača.

Inače, na osnovu odredbi Izbornog zakona BiH, Centralna izborna komisija BiH objavljuje preliminarne, nezvanične i nekompletne rezultate izbora za sve nivoe vlasti za koje su se izbori održali, i to prve rezultate u 24 sata na dan izbora, dva puta u toku naredna 24 sata, a nakon toga u narednih pet dana jednom dnevno u 15 sati. A zatim, nakon isteka tih pet dana, svaki drugi dan u 15 sati će se objavljivati preliminarni rezultati lokalnih izbora 2020. godine do objavljivanja konačnih rezultata.