Mjere za smanjenje aerozagađenja u Tuzli rezultirat će gašenjem 230 individualnih ložišta na čvrsto gorivo

Kako bi što manje stanovinika Tuzle koristilo čvrsta goriva za zagrijavanje svojih objekata i kako bi se smanjila zagađenost zraka u zimskom periodu Grad Tuzla objavio je sedmi po redu javni poziv za dodjelu sredstava za sufinansiranje  mjera smanjenja aerozagađenja. Pravo učešća na ovom Javnom pozivu imaju vlasnici individualnih i individualnih stambeno – poslovnih objekata na području Tuzle pod uslovom da se za objekat koji je predmet prijave na javni poziv ne može osigurati načelna saglasnost JKP „Centralno grijanje“ d.d. Tuzla za priključenje na sistem daljinskog grijanja, odnosno da ne postoje tehničke mogućnosti za priključenje objekta na sistem daljinskog grijanja.

„Budžet za ovaj javni poziv iznosi ukupno 307 000 KM, što u skladu sa onim iznosima koje je propisalo Gradsko vijeće koliko ustvari možete ostvariti pravo an sufinansiranje je sasvim dovoljno za implementaiju mjera za 87 objekata, odnosno u konačno, za gašenje 87 individualnih ložišta na čvrsto gorivo“, izjavio je Amir Razić, Služba za komunalne poslove Grada Tuzla. 

Pod ovim mjerama podrazumijeva se nabavka i ugradnja toplotnih pumpi, “utopljavanje” objekata u kojima se planira ugradnja toplotne pumpe, u vidu nabavke i ugradnje materijala za izolaciju vanjskih zidova i tavanice objekata i nabavke i ugradnje vanjske stolarije, c) nabavka i ugradnja kompaktnih toplinskih podstanica – KTP i nabavka i ugradnja kotlova sa isključivim pogonom na drvnu biomasu – peći na pelet.

„Građani ostvaruju pravo na finansiranje, odnosno učešće u finansiranju iz Budžeta Grada iznosa od 50 % od vrijednosti investicije, odnosno ne iše od 2000 kod peći na pelet, ne više od 4000 kod kompaktnih toplinskih podstanica i ne više od 5000 kod toplotnih pumpi i isto tako ne više od 5000 kod utopljavanja ukoliko se prije ugradnje toplotne pumpe mora izvršiti prethodno utopljavanje objekta“, objašnjava Razić. 

Po javnim pozivima iz proteklog perioda Grad je zaključio 146 ugovora za isto toliko pojedničanih objekata, a radi se o investiciji od 550 000 KM. Tako će ove zime 146 objekata manje učestvovati u zagađenju zraka što je, smatraju u Gradskoj upravi nezanemarljiv napredak u borbi za čist zrak. Do kraja godine ukupna sredstva izdvojena iz Budžeta za ove namjene iznosit će 850 000 maraka što će u konačnici rezultirati gašenjem 230 individualnih ložišta na čvrsto gorivo.

(Izvor:Rtv Slon.ba)