Miro Lazović: Potez Komšića i Džaferovića odlučan i državnički!

Zajednička pres-konferencija ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova i Milorada Dodika bila je klasični politički obračun sa najavama Washingtona i Brisela o neophodnosti dogradnje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Poruke koje su poslali su ujedno i obračun sa budućnošću BiH. Zagovarajući etničke kolektivitete a ne građanska prava oni bi da BiH i dalje ostane zaglavljena između Dejtona i Brisela kao podijeljeno društvo i nedovršena država, naveo je bivši predsjedavajući Skupštine RBiH te član SPD-a Miro Lazović.

“Adekvatan odgovor na poruke koje smo čuli morao bi uslijediti od političkih partija i njihovih lidera kao i od svih onih koji su za građansku državu i euroatlantski put BiH. Članovi Predsjedništva BiH Šefik i Željko te lideri političkih partija Nermin, Bakir, Dino, Predrag, Fahro i Mirsad trebaju stati pod jednu BH zastavu i jednim glasom, snažno i jasno, poslati poruku da BiH svoju budućnost treba da gradi na euroatlanskom putu kao jedinstvena, građanska i demokratska država. Vjerujem da bi to bio najbolji odgovor onima koji se suprotstavljaju neophodnim ustavnim promjenama a ujedno i snažna poruka Vašingtonu i Briselu”, naveo je Lazović.

Demokratska fronta oglasila se saopćenjem u kojem pruža podršku svom predsjedniku stranke Željku Komšiću zbog odluke da kao član Predsjedništva BiH ne održi sastanak sa ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejom Lavrovim.

“Od jutros u Centralu i Sekretarijat Demokratske fronte stižu pozivi i poruke članova, simpatizera i građana iz cijele Bosne i Hercegovine kao znak podrške predsjedniku Komšiću za državnički potez koji je učinio odbijanjem da se sastane sa ruskim ministrom inostranih poslova. Krajnje je vrijeme, kaže se u ovim porukama, da se zaustavi ovakvo nipodištavanje institucija države Bosne i Hercegovine i sve veći pritisci na njenom razbijanju i svođenju na plemenske torove, a sve u cilju onemogućavanja zajedničke građanske države koja će biti po mjeri svih koji ovdje žive. Potezi visokih državnih funkcionera susjednih država Hrvatske i Srbije, a sada i Rusije, blago rečeno, nediplomatski su a i uvredljivi za jednu suverenu zemlju kao što je BiH. U porukama se daje puna podrška predsjedniku Komšiću i konstatuje da je bilo krajnje vrijeme da svima, pa i svijetu pokažemo da ćemo svim sredstvima braniti suverenitet i integritet naše jedine domovine, Bosne i Hercegovine”, navode iz DF-a.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović nisu jutros prisustvovali sastanku sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom, koga je na kraju ugostio samo predsjedavajući Milorad Dodik.

(NEZAVISNI/ N1)