Ministrica Turković: BiH prijeti nova izolacija zbog ministara iz HDZ-a

Povodom poništenja telefonske sjednice Vijeća ministara BiH, koja je održana u petak, zbog činjenice da niti jedan ministar iz reda hrvatskog naroda nije bio prisutan, na Twitteru se oglasila ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, navodeći da našoj zemlji prijeti nova izolacija.

-Ministri iz HDZ-a u Vijeću ministara BiH su svojim bojkotom onemogućili pridruživanje novoj inicijativi u okviru Berlinskog procesa. Potencijalne negativne posljedice bi mogle usporiti put BiH ka EU. Neko mora snositi odgovornost za neodgovorno ponašanje – ističe Turković.

Podsjećamo, na sjednici je glasalo sedam članova, a ministar finansija i trezora i dopredsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević i ministar pravde Josip Grubeša nisu iskoristili svoje pravo glasanja i smatra se da nisu prisustvovali danasnjoj sjednici.

-U vezi sa Zakonom o Vijeću ministara i Autentičnim tumačenjem Visokog predstavnika Zakona o Vijeću ministara i činjenicom da su sva tri ministra koja nisu prisustvovali iz reda jednog konstitutivnog naroda (hrvatskog) smatra se da Vijeće ministara BiH nije održalo 33. izvanrednu (telefonsku) sjednicu zakazanu za 6. 11. 2020. godine, te nije razmotrilo Informaciju o održavanju Samita Berlinskog procesa u Sofiji, 10. novembra – objašnjeno je iz Vijeća ministara.

(Hayat.ba)