Ministarstvo poljoprivrede raspisalo javni poziv za pomoć izvoznicima

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva raspisalo je Javni poziv za podnošenje prijava za dodjelu finansijske pomoći subjektima iz poljoprivredno-prehrambenog sektora.

Javni poziv raspisan je na osnovu Uredbe o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima privrede Federacije Bosne i Hercegovine u okolnostima pandemije COVID-19.

Predmet Javnog poziva je podnošenje prijava radi dodjele finansijske pomoći ugroženim subjektima iz poljoprivredno-prehrambenog sektora u okolnostima izazvanim pandemijom COVID-19 koja se uplaćuju na račun korisnika finansijske pomoći prema propisanim kriterijima.

Pravo učešća imaju izvozno orijentisana privredna društva, zadruge, obrti i drugi pravni subjekti koji su ostvarili izvoz preko 30% od ukupnog prihoda u prethodnoj godini (vlastita proizvodnja, otkup ili prerada poljoprivredno-prehrambenih proizvoda sa teritorije Federacije BiH) i to: meso i prerađevine od mesa (goveđe, svinjsko, ovčje i kozje); mlijeko i prerađevine od mlijeka; meso peradi i njihove prerađevine; ribe (morske i slatkovodne) i njihove prerađevine; voće i prerađevine od voća; grožđe i masline i njihove prerađevine; povrće i njihove prerađevine; med i drugi pčelarski proizvodi; ljekovito i aromatično bilje i njihove prerađevine; gljive i njihove prerađevine.

Za realizaciju Javnog poziva osigurana su sredstva u iznosu od 10.000.000 KM iz Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2020. godinu.

Maksimalni dozvoljeni iznos finansijske pomoći koji se može dodijeliti jednom korisniku po ovom Javnom pozivu ne može preći iznos od 700.000 KM.

Javni poziv ostaje otvoren 21 dan od dana objavljivanja obavijesti o objavi Javnog poziva u dnevnim novinama „Dnevni avaz“ i „Dnevni list“.

Više informacija potražite OVDJE.

(Vijesti.ba)