Ministar Košarac razgovarao sa ambasadorima SAD-a i Velike Britanije u BiH

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac organizovao je danas videokonferencije s ambasadorima Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Velike Britanije, Ericom Nelsonom i Matthew Fieldom, sa kojima je razgovarao o aktuelnim ekonomskim i političkim pitanjima u BiH i regionu.

Ministar Košarac i ambasador Nelson razgovarali su o nastavku implementacije USAID-ovih projekata u oblasti poljoprivrede u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, te o podršci koju će 2021. godine ova američka agencija pružiti razvoju turističkog sektora u BiH, sa akcentom na saniranje negativnih efekata panedmije korona virusa. Istaknuto je da će projekat podrške turizmu biti predstavljen u decembru ove godine.

Na sastanku je usaglašeno da je neophodno u što kraćem roku usvojiti zakone iz Trećeg energetskog paketa, što predstavlja obavezu BiH iz Sporazuma o pristupanju Energetskoj zajednici.

Sagovornici su razmotrili i pitanje pristupanja BiH regionalnoj inicijativi “Mali Šengen'”. U tom kontekstu, ministar Košarac je izrazio pozitivan stav spram mogućnosti da BiH postane dio regionalnog koncepta, koji podrazumijeva punu slobodu kretanja ljudi, roba, usluga i kapitala sa zemljama regiona.

Košarac je sa britanskim ambasadorom Fieldom razgovarao o predstojećem samitu o klimatskim promjenama, koji će biti održan 12. decembra u Londonu. Tom prilikom, ministar je naglasio važnost ove teme iz aspekta zaštite životne sredine i zdravlja stanovništva. Na sastanku je bilo riječi i o implementaciji Sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji između Velike Britanije i BiH, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

(NEZAVISNI/Nap)