Ministar Hurtić: Država će pomoći bh. državljanima evakuiranim iz Gaze

Osam osoba je otišlo kući dok se 29 osoba izjasnilo da žele da dođu u Salakovac

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić posjetio je Izbjeglički kamp Salakovac u Mostaru, gdje su smješteni državljani Bosne i Hercegovine i njihovi srodnici koji su nedavno evakuirani iz Pojasa Gaze.

Rekao je da se u Salakovac trenutno prijavilo 29 osoba koji su ili državljani Bosne i Hercegovine ili njihovi srodnici.

“Iz Palestine, Egipta u Bosnu i Hercegovinu je došlo 37 osoba. Osam osoba je odmah otišlo svojim kućama, dok se ovih 29 osoba izjasnilo da žele da dođu ovdje. Naša obaveza je da im obezbijedimo krevet, toplu sobu, hranu, lijekove, doktore i toplu vodu. Oni mogu da ostanu ovdje ili ako imaju privatne kuće ili smještaj da odu tamo. Ja im ne mogu sugerisati ni jedno ni drugo. Ali im mogu reći da će imati lakšu prohodnost kada su na jednom mjestu, kada se nalaze ovdje. Ovdje nam je lakše da im sve obezbijedimo”, izjavio je Hurtić.

Kako je kazao, u Salakovcu ima mnogo djece te će se pobrinuti da nastave sa školovanjem.

“Oni sada treba da uđu u proces vađenja ličnih karti. Za djecu koja imaju rodne listove je mnogo lakše nego za one koji nemaju jer oni moraju dokazivati taj proces. Agencija za strance će voditi taj proces. Moraju se javljati jer oni moraju imati tu kontrolu. Mislim da je sve lakše kada su oni na jednom mjestu”, pojasnio je Hurtić.

Prema njegovim riječima, ministarstvo ima određena sredstva i pomoći će ljudima iz Gaze. Naveo je i da imaju neke stanove u koje ih mogu smjestiti ali sve zavisi od njihove želje.

“Država stoji iza tog stana i plaća sve troškove. Nije do nas, do njih je, oni se moraju izjasniti”, dodao je Hurtić.

Prisutnim novinarima u Salakovcu obratio se i Samir El-Barawy iz Gaze.

“Došli smo iz Palestine, a svi znate šta se desilo tamo, genocid. Bilo nam je teško. Zahvaljujem bh. ambasadoru u Kairu što nas je čekao u Rafahu i bh. narodu. Bilo nam je jako teško i teško smo se izvukli. Gaza nije veliki grad, podijeljena je na dva dijela. Teško je gledati tijela na ulicama”, ispričao je El-Barawy.

O dešavanjima u Gazi govorio je i ljekar Ahmed Shahin. Na početku obraćanja zahvalio se svima koji su radili na njihovoj evakuaciji.

“Uspjeli su da nas spasu iz tog džehenema. Došli smo ovdje gdje se osjećamo kao ljudi i mirno je. Imam 55 godina, nemam nikakvog pritiska i niko mi ne govori šta da radim. Ovdje su nas svi toplo dočekali”, pojasnio je Shahin.

Prema njegovim riječima, dobrovoljno su u Salakovcu i mogu otići kad god žele.

“Nama sada trebaju psihoterapije. Osjećam da ću to naći ovdje”, dodao je Shahin.

Za više sličnih vijesti kliknite OVDJE
Izvor: Anadolija