Mijatović poručio bivšem šefu Dodiku: Šteta, BiH je mogla biti Švicarska, ali si se odlučio za milione i nacionalizam

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH) Vojin Mijatović na svom Facebook nalogu poslao je poruku svom bivšem stranačkom šefu, lideru SNSD-a Miloradu Dodiku.

Svoje pisanje Mitrović je počeo konstatacijom da je svoj politički angažman započeo upravo u SNSD-u, političkoj opciji koja je u postratnom periodu djelovala kao alternativna SDS-u, čiji je utemeljitelj osuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić.

– To je bila politička alternativa koja je zastupala stavove izgradnje budućnosti i države Bosne i Hercegovine! SNSD je bila članica i Socijalističke internacionale, imali smo jasne stavove i prema genocidu u Srebrenici kao i drugim teškim pitanjima, bili smo jasno opredijeljeni ka budućnosti. Milorad Dodik je tada bio lider čitave BiH i jedini je imao priliku da bude prihvaćen od sva tri naroda u BiH! Podržali smo tada i aprilski paket, smatrali smo da ovakav ustav nije funkcionalan, podržali smo formiranje Oružanih snaga BiH, članstvo u EU I NATO-u, napisao je Mijatović.

No, on navodi da je poslije toga sve krenulo u kontra smjeru, ističe kako su preko noći počeli stizati kadrovi iz SDS-a i Radikala, preko noći su postajali kretori politika i jako brzo SNSD, prema njegovim riječima, postaje radikalnija od SDS-a i u još gorem kriminalu nego SDS.

– Mnogi su napustili ili otjerani iz SNSD-a, mnogi su počeli da šute radi pokradenih miliona, a stranku su počeli da vode kriminalci poput Špirića i sličnih. Dodik se odlučio da uništi sopstvenu ideju i stranku, a pravi trabant-kriminalne strančice s kojima je lakše upravljao nego sa stavovima pravih socijaldemokrata koje je SNSD nekada imao. Bilo bi interesantno čuti šta bi mu danas na sve rekao pokojni Nenad Baštinac, koji je bio suštinski ideolog stvaranja SNSD-a. Šta bi mu danas rekao pokojni Ante Marković od koga je mnogo naučio o politici, podvlači on.

Dodik se, kako kaže, odlučio za milione i nacionalizam, za saradnju s kriminalcima i neiskrenima, za izolaciju i ne saradnju sa svijetom.

– Šteta, Mile, imao si pravu priliku da Bosna bude Švicarska, da ovdje svi dolaze, a ne da bježe, da budeš prvi predsjednik BiH, ali, nažalost, upropastio si sve, sad će ti glave doći upravo ti ljigavci koje si napravio i s kojima si upropastio sve. Bolje nisi ni zaslužio, zaključio je Mijatović.

https://www.facebook.com/vojinbg/posts/3875253425820738