Lavrov: U BiH ćemo razgovarati o problemu Dejtonskog sporazuma

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov doći će u službenu posjetu Bosni i Hercegovini. 

Netom prije puta ka Sarajevu šef ruske diplomatije, inače najdugovječniji ministar u ruskim vladama, dao je intervju za hrvatski Večernji list, a u jednom dijelu razgovora se osvrnuo na BiH.


Na pitanje u kojem se dijelu preklapaju interesi Rusije i Hrvatske u međunarodnim pitanjima i u jugoistočnoj Evropi, naprimjer u Bosni i Hercegovini, odnosno gdje je moguće zajedničko djelovanje, Lavrov odgovara:

“Rekao bih da se naši interesi podudaraju na principijelnom nivou. Uvjeren sam da su i Rusija i Hrvatska zainteresirane za jačanje međunarodnog mira, sigurnosti i stabilnosti, za održivi razvoj te političko i diplomatsko rješenje brojnih kriza i sukoba. Regija jugoistočne Evrope ostaje prirodno historijsko okruženje za rusko-hrvatsku saradnju, gdje bi zajednički napori trebali podržati procese koji podrazumijevaju produbljivanje međusobnog razumijevanja između regionalnih sudionika i izgradnju sistema istinskog pomirenja među nacijama, pomirenja temeljenog na zdravom razumu i postojećim međunarodnim sporazumima.

Spomenuli ste Bosnu i Hercegovinu. Jedna od tema za razgovor s bosanskohercegovačkim partnerima ostaje problem Dejtonskog mirovnog sporazuma, čija se 25. godišnjica obilježava 14. decembra. Uvjereni smo da Dejtonski sporazum zadržava svoju aktuelnost. Njegova temeljna načela suvereniteta, nezavisnosti i teritorijalne cjelovitosti BiH, jednakopravnosti tri konstitutivna naroda i dva entiteta sa širokim ustavnim ovlastima omogućavaju održavanje mira, stabilnosti i sigurnosti te razvoj”, poručio je.

Podsjetimo, kako je ranije saopćeno iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Lavrov dolazi 28. oktobra kako bi razgovarao o razvoju bilateralnih odnosa, odnosno o mogućnostima produbljivanja veza u četiri sfere – političkoj, ekonomskoj, kulturnoj i humanitarnoj.

On bi se trebao susresti sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, rukovodstvom Vijeća ministara i ministricom vanjskih poslova Biserom Turković.

(Foto: AA)