Lavrov i Dodik: Rusija podržava Dejton, visoki predstavnik mora da ode; RS ne prihvata integraciju BiH u NATO

U Istočnom Sarajevu večeras je održan sastanak predsjedavajućeg člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i rukovodstva Republike Srpske sa ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovom.

Nakon razgovora, Lavrov je poručio da se Rusija zalaže za saradnju sa narodima u BiH, te da Rusija podržava principe Dejtonskog sporazuma. On je pozvao sve da poštuju ovaj sporazum.

Poručio je da svaki pokušaj rušenja Dejtonskog sporazuma može izazvati najozbiljnije rizike i posljedice.

– Temeljni principi zahtijevaju da svi problemi u BiH budu riješeni unutrašnjim političkim dijalogom, bez stranog miješanja – istakao je šef ruske diplomatije.

Rekao je da je sazrelo pitanje o zatvaranju OHR-a jer BiH nije potreban međunarodni protektorat u vidu visokog predstavnika. On je istakao da je primljena na znanje odluka Republike Srpske o vojnoj neutralnosti, te da Rusija smatra da je ova odluka ispravna.

Lavrov je naglasio da je Rusija spremna za nastavak saradnje sa BiH u borbi protiv pandemije virusa korona, uključujući i aspekt koji se odnosi na nabavku ruske vakcine.

Dodik je prethodno rekao da očekuje da bude potvrđeno međusobno razumijevanje Republike Srpske i Rusije, koja nikada nije ugrozila teritorijalni integritet BiH nego je smatrala da treba da zaštiti sve dijelove u skladu sa Dejtonom.

“Razgovarali smo i o NATO-u. RS ne prihvata integraciju BiH u NATO, te ne prihvatamo Komisiju za integraciju BiH u NATO. RS ne vidi dobrobit od integracije u NATO. Pitanje našeg odnosa je vezano za pozicioniranje Srbije i njene vojne neutralnosti za koju smo se opredijelili skupštinskim dokumentom. Želim reći Lavrovu da je naša saradnja sa Srbijom veoma dobra i da se odvija predviđenim specijalnim vezama prema Dejtonskom sporazumu. Nećemo podržati sankcije Rusiji”, kazao je Dodik.

On je istakao kako nije od Rusije tražena podrška za secesiju RS-a.

“Druga polovina BiH traži ukidanje RS-a. Mi, gospodine Lavrov, nećemo ostati u takvoj BiH. To je naš stav”, kazao je Dodik.

On je optužio EU da Mišljenjem u kojem je sadržano 14 tačaka za BiH upravo ona blokira evropski put BiH. Istakao je da je i razgovarano o finansijskoj podršci Rusije RS-u, zatim otvaranju predstavništva u Banja Luci.

“Već sutra u Predsjedništvu BiH reći ću svoju ličnu impresiju što je ministar Lavrov danas u posjeti RS-u, a sutra BiH”, kazao je Dodik koji je rekao Lavrovu da prenese pozdrave ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. On je istakao kako Srbi cijene podršku Rusije te da ih smatraju bratskim narodom.

“Lavrov nikada u našim razovorima nije nikad rekao ništa protiv bilo koga u BiH, samo je isticao podršku BiH, zaključio je Dodik.

Lavrov  je kazao kako je učestvovao u pravljenju Dejtonskog sporazuma, te da zna koliko je bilo potrebno učiniti napora da se on postigne. Također je istakao kako Dejtonski sporazum nije prepreka napretku zemlje na evropskom putu.

“Drago nam je što je RS donijela odluku o vojnoj neutralnosti, jer nam ne treba nikakva konfrontacija koju izaziva NATO svojim djelovanjem. Pričali smo puno i o ekonomiji jer ovdje s dosta uspjeha rade kompanije poput Sberbanka, Gazproma i drugih koje nam garantuju razvijanje novih prosperitetnih projekata”, kazao je šef ruske diplomatije.

(Foto: RTRS)