Lajčak: Pogrešno protumačena mapa, postoji linija koja razdvaja Kosovo i Srbiju

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, izjavio je da su pojedini mediji i političari na Balkanu pogrešno protumačili mapu u njegovom kabinetu tvrdeći da je na njoj Kosovo prikazano kao dio Srbije.

Kako je mapa u mojoj kancelariji na zamućenoj pozadini ekrana tokom mog intervjua danas izazvala neka pogrešna tumačenja, dijelim njenu stvarnu fotografiju izbliza. To je zvanična mapa EU Zapadnog Balkana. Kosovo je tu, kao i linija koja razdvaja Kosovo od Srbije,” naveo je Lajčak na Twitteru.

Lajčak je nešto kasnije naveo da su komentari u vezi s mapom “primjer zašto je toliko važan dijalog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije – da slična pitanja ne bi više izazivala nesporazume”.

Vršiteljica dužnosti ministra spoljnih poslova Kosova Meljiza Haradinaj-Stubla zatražila je prethodno od Lajčaka da u svom kabinetu počne da koristi geografsku kartu na kojoj je Kosovo prikazano kao nezavisna država.

“Dobar dan, gospodine Lajčak: Mape su važne! Rad sa zombi mapama je krajnje neprofesionalan, da ne govorim o nedostacima. Što duže budete izbjegavali mapu koju sam vam poklonila, to ćete duže biti neuspješni u svom poslu”, napisala je Haradinaj-Stubla na Twitteru.

Na fotografiju Lajčaka, koja je na Kosovu izazvala burne reakcije, reagovao je i portparol šefa evropske diplomatije Josepa Borrella koji je na Twitteru napisao da su tvrdnje o mapi neosnovane.

“Tvrdnja o mapi je potpuno pogrešna i netačna. Ova zvanična mapa EU je u skladu sa statusno neutralnom pozicijom Evropske unije. Preporučio bih svima da se usmjere na pitanja koja pomažu unaprijeđivanju dijaloga o normalizaciji odnosa, umjesto da pokušavaju da izmišljaju lažne priče”, napisao je Borrellov portparol Peter Stano.

Na Kosovu je ta izjava Stana prokomentarisana pozivom da EU, ako je neutralna, ne koristi karte iz prošlosti jer su one daleko od neutralnosti prema statusu Kosova.

(NEZAVISNI/ RSE)