Lagumdžija odgovorio Komšiću:Ponovo je pokazao koliko je mali

Bivši lider SDP-a Zlatko Lagumdžija reagirao je na svom Facebooku na posljednje izjave predsjednika DF-a i člana Predsjedništva BiH Željka Komšića na njegovu konstataciju da doba koronavirusa nije trebalo svečano otvarati počasni konzulat Bosne i Hercegovine u Austriji.

Lagumdžijin status prenosimo u cjelosti:

Jutros su mediji objavili oficijelnu  najavu koja je dva puta  poslana medijima kao važna vijest  iz Predsjedništva BiH da će „Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i član Predsjedničtva Željko Komšić u četvrtak, 29. oktobra 2020. godine u 18, otvoriti   počasni konzulat Bosne i Hercegovine u Beču“.

Izjave i ponašanje povodom ovog događaja su na ogoljen način pokazali Komšićeve male domete koji prave veliku štetu u vremenu kada Vladajuća četvorka i Predsjedništvo moraju biti lideri borbe protiv korone i razornih efekata po zdravlje, društvo i ekonomiju naše zemlje.

Poznato je da nikada otvaranju nijednog počasnog konzulata naše zemlje nisu prisustvovala po dva člana Predsjedništva. U vremenu pandemije  nijedan svjetski državnik, ukoliko bi uopšte to bilo za šefa države, ne bi sebi dozvolio ništa više osim eventualnog video „prisustva“.

Nisam mogao vjerovati da u vremenu kada korona divlja po našoj zemlji kao nikada do sada, kada se posle skoro pola godine ne može ući u trag da li kupljeni i donirani  respiratori uopšte rade, kada stranke dvojice članova Predsjedništva drže gradjane sarajevskog kantona kao taoce  vlade bez parlamentarne većine, kada se ekonomska i socijalna kriza produbljava … da dva člana Predsjedništva prave od ove institucije džabnu turističku agenciju.

Zato sam na tviter stavio kratku poruku. „ Istorijski događaj – ovako nešto se nije desilo u istoriji naše države. Nova tužna slika naše spoljne politike i nedostatka svijesti o vremenu i prostoru u kojem živimo. „Baba se češlja, a selo gori“! Sve mi je jasno samo se još Džaferoviću čudim!“

„Ako se tviteraš Lagumdžija toliko prepao korone, ja sam spreman da mu uzmem bris i gurnem štapić“  je bila brza Komšićeva reakcija koja je , na žalost, pokazala kako smo se doveli u situaciju da nas, uz časne izuzetke,  vode i predstavljaju mali šaneri i jeftini populisti umjesto državnika i stručnih ljudi.

Ova kratka izjava  zaslužuje mnogo veći komentar jer, u ova teška vremena,  sadrži ogroman jad i bijedu u koje su nas mali lideri i veliki populisti uveli.

Ovim je Komšić ponovo pokazao koliko je ljudski mali,  te zbog čega se već navikao da se  vrti samo  po svojim intelektualnim plićacima. Ne pada mi na pamet da se spuštam na taj nivo, pa da javnost obavještavam  od koga je toliko toga naučio poslednjih godina pa tako i uzimanje brisa i guranje štapića koje su mu radili  toliko puta.

Žalosne činjenice su neumoljive i ne mogu se promijeniti  njegovim omiljenim  sportom – kafanskim mahalanjem.

Umjesto da nam podvaljuju svoje medjunarodne „uspjehe“ dovoljno je da  navedu bilo kojeg Evropskog šefa države koji je u vrijeme najveće krize sa koronom otišao bilo gdje, osim ukoliko se nije radilo o izuzetno važnoj zvaničnoj medjudržavnoj posjeti. Neka navedu i jednu zvaničnu medjudržavnu posjetu, na poziv domaćina, ove godina  šefu države osim poziva koje smo imali iz Slovenije, Sjeverne Makedonije i Albanije.

Valjda su zbog toga ovo putovanje i pokušali „zamaskirati“ kurtoaznim  i radnim susretom Predsjedavajućeg Predsjedništva sa Austrijskim kolegom kada se čovjek već našao na otvaranju počasnog konzulata. I tada ostaje pitanje koji je to neturistički razlog bio za ukazivanje drugog člana Predsjedništva na ovom putovanju.

Naša unutrašnja politika, obećane reforme i vladavina prava, evropski put i  NATO članstvo,  ekonomska i socijalna strategija u doba korone su samo neka od pitanja na koja bi,  sa svojim koalicinim partnerima, najmanji član vladajuće četvorke (Dodik, Čović, Izetbegović, Komšić) morao da odgovara a ne da se smuca po turističkim destinacijama o državnom trošku.

Pošto se već šest godina ne bavim politikom, kao što sam to radio godinama prije toga, sada imam pravo i gradjansku obavezu da uz košpe i tviter, ili na sličan način, govorim  o tragičnom stanju u kojem se danas nalazimo kao i perspektivama koje možemo otvoriti.

(Izvor: avaz.ba)