Krivična prijava protiv Dodika proslijeđena Tužilaštvu BiH

Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske i novoizabrani gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković podnio je 21. maja 2020. godine krivičnu prijavu Okružnom javnom tužilaštvu u Banjoj Luci protiv člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika i ministra unutrašnjih poslova RS-a Dragana Lukača zbog postojanja osnova sumnje da je kao službena osoba izvršio krivično djelo neovlašteno prisluškivanje i zvučno ili optičko snimanje.

Dodik je 20. maja na 13. posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske za govornicom izjavio da sluša telefonom predstavnike opozicije, da svaka vlast sluša opoziciju te je prepričao sadržinu telefonskih razgovora članova opozicije. Izjavio je i da mu sve to dostavlja ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač te je od njega tražio potvrdu svojih navoda.

Nakon krivičnih prijava protiv njega, Dodik se izvinio svima koji su shvatili da je ozbiljno govorio o prisluškivanju opozicije.

 Nismo toliko ludi da to tako radimo. Opoziciji se, očigledno, svidio moj performans – rekao je tada Dodik.

Stanivuković je tada Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka podnio prijavu protiv Dodika te ministra Lukača.

Nakon prijave, Stanivukoviću su odgovorili iz Republičkog javnog tužilaštva Banja Luka, odnosno Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, piše “Oslobođenje”.

– Obavještavamo Vas da je Vaša krivična prijava od 21. maja 2020. godine podnijeta protiv Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, i Dragana Lukača, ministra unutrašnjih poslova u Vladi Republike Srpske, dostavljena na nadležno postupanje Tužilaštva BiH – navela je Živana Bajić, entitetska javna tužiteljica.