Krešić: “Hrvati su u grču, jer vjeruju da će biti preglasani od drugih naroda”

Mostarci će na lokalne izbore sami, i to sa mjesec dana zakašnjenja, tačnije 20. decembra i to prvi put nakon 2008. godine.Birači u Mostaru nisu glasali na lokalnim izborima 2012. i 2016. godine jer su odlukom Ustavnog suda BiH bile suspendovane odredbe Statuta Grada Mostara, zbog toga što nisu odražavale jednaku vrijednost glasa u svih šest izbornih područja. Početak izborne kampanje u Mostaru jutros je za N1 komentarisao novinar Zoran Krešić.

“Može se očekivati neka vrsta zaokreta je u samoj činjenici da imamo izbore nakon 12 godina; te da li će ta promjena biti na bolje ili na gore, to ćemo vidjeti”, kazao je Krešić na početku.

Ističe da se nada da će građani u Mostaru istinski birati, a ne opredijeljivati se po nacionalnoj liniji isključivo.

“Lokalni izbori su pokazali u sredinama gdje su podijeljene, tu se događalo popis pučanstva na izborima, a ne nekakvo određeno biranje. Uvijek se biralo između jedne i druge strane, a ne političke opcije. Nadam se da će se u Mostaru birati, a ne samo opredjeljivati”.

HDZ nema alternativu jer Hrvati žive u grču, smatra Krešić.

“Zbog postojanja jednog grča u kojem žive Hrvati u zadnjih 30 godina, HDZ nema alternativu jer Hrvati vjeruju da će ako se podjele dobiti da im drugi biraju predstavnike. S te strane, HDZ-u ide na ruku da se ne promjeni Izborni zakon jer tako uspijeva navesti birače na svoj mlin”.

Razgovor Plenkovića i Milanovića?

“Komšić nije izabran ni po Ustavu, ni slovu ni Dejtonu, to kažu svjedoci i ljudi koji su sjedili u Dejtonu i pregovarali. Nevjerovatno je da neko pomisli da su predsjednici Izetbegović i Tuđman stvorili situaciju da Komšić bude izabran”, kaže i dodaje:

“Razgovor u Zagrebu je posljedica slučaja Komšić i najave drugih političara da će Hrvate 2022. godine pretvoriti u opoziciju zatim pretvoriti u manjinu, političku potom nacionalnu. Nesretan sam što se to događa, jer bi očekivao da u BiH imamo puno normalniju situaciju. Dakle, kao što sam govorio zašto HDZ nema opoziciju, jer su Hrvati u grču jer vjeruju da će biti preglasani od drugih naroda, prvenstveno Bošnjaka”.

“Ta šizofrena situacija u kojoj postoji BiH ih je dovela u situaciju da glasaju za jedne”.