Komšić: Nisu samo Milanović i Čović problem već cijela jedna politika iz 93.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić govorio je o izborima u BiH, izjavama Milanovića i pismu Dragana Čovića međunarodnoj zajednici.

“Nisu samo Milanović i Čović problem, s njima bi se lako nosili, riječ je očigledno o cijeloj jednoj politici koja očigledno ima svoje pristaše i zapravo nastavlja sve ono što je započeto 92. i 93. Dogovoreno od Tuđmana i Miloševića, Karadžića, Bobana, pa se onda to pretvorilo u rat protiv Armije i MUP-a RBiH, čisto komadanje BiH, pokušaji da se otkine dio teritorije u korist tada Jugoslavije poslije Srbije i ovamo s druge strane u korist Hrvatske, a onda je to prepakovano kasnije u Dejfonskom mirovnom sporazumu u Republiku Srpsku, odnosno, prepakivano je više puta i u hrvatsku samoupravu. Priču o izmjenama Izbornog zakona o navodnoj ugroženosti i majorizaciji Hrvata kao naroda što naravno nema nikakve veze. Riječ je ovdje o čistom političkom odnosu i političkoj borbi sa HDZ-om kao nosiocem te ideje udruzenog zločinackog poduhvata od kojeg ocčgledno nisu odustali.

Dakle, o tome je riječ ovdje i jednostavno nemam namjeru sad da ispadam pametan ali to je nešto na šta smo upozoravali i prije nekoliko godina. Dakle sva priča oko izmjena Izbornog zakona zapravo je nastavak realizacije onih težnji sa kojima smo mislili da smo završili potpisivanjem Vašingtonskog sporazuma, formiranjem Federacije, završetkom rata i potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma. Očigledno to nije prestalo i imati ćemo i dalje problema sa tim idejama jer one jednostavno odbijaju da odu sa te historijske scene. Ali mi smo tu sa se nastavimo boriti za BiH kako god treba. Jučer je trebalo oružjem, danas politički, nastaviće politički, mi biramo da to bude politička borba, a ne da bude bilo koja druga vrsta borbe, ali odustati nećemo. Sto oni više pritišću i što misle da imaju više saveznika po cijelom svijetu, mi cemo biti samo tvđi i tvrđi, samo im treba jasno staviti do znanja da šta god pokušavaju da neće uspjeti.” kazao je Komšić.

(N1)