Kojović nikad nije demantovao da je 1991. radio propagandu za JNA

Kantonalni odbor Stranke demokratske akcije (SDA) sa gnušanjem odbacuje podmetanja Predraga Peđe Kojovića, predsjednika Naše stranke, usmjerena prema SDA.

Kojović uporno pokušava kreirati sliku da ga neko iz SDA naziva četnikom i napada „samo zato što je Srbin“, kako bi sebe prikazao kao žrtvu, te spriječio javnu raspravu o njegovim sramotnim stavovima kada je u pitanju period agresije na Bosnu i Hercegovinu. Tužno je da je u svoj primitivni igrokaz uvukao i Srđana Mandića, kandidata za načelnika općine Centar, kojeg također brani od nepostojećih napada iz SDA. O Mandiću možemo razgovarati samo u kontekstu njegove dokazane nekompetencije, koja ne ulijeva sigurnost za vođenje općine i obavljanje menadžerskog posla, što mjesto načelnika jeste. Plaćeni marketing o vlastitoj sposobnosti, bez vidljivih djela i urađenih projekata, nije dovoljna referenca.

Niti ko iz SDA naziva Kojovića četnikom, niti je on sporan zbog svoje nacionalnosti. On je sporan zbog stavova koje je iznio, između ostalog, da će po Republici Srpskoj tražiti „najmanji zajednički imenitelj“ o ratu, a sporan je i netransparentan i njegov angažman na televiziji Yutel uoči agresije.

Podsjećamo da su u javnosti iznesena ozbiljna svjedočenja o tome da je Kojović 1991. godine pravio prilog na televiziji Yutel u kojem je, u koordinaciji sa ofcirima JNA, širio tezu da JNA raspoređuje artiljeriju oko Sarajeva da bi ga „branila u slučaju napada“, što je, kako je vrijeme pokazalo, bila priprema agresije.

Činjenica je da Kojović nikada nije demantirao ove navode, a neprestano traži od SDA da se ograđujemo od navoda anonimnih komentatora na društvenim mrežama i portalima, što predstavlja svojevrstan apsurd.

SDA ukazuje puno poštovanje svim građanima Bosne i Hercegovine, ne obazirući se na njihovu nacionalnost, koji su kao istinske patriote učestvovale u odbrani ove države od agresije. Odlučno, kao stranka koja njeguje sve vrijednosti različitosti, odbacujemo ova primitivna i zlonamjerna podmetanja. Istovremeno, smatramo da političari poput Kojovića, koji se povezuju sa JNA propagandom iz 1991. kroz djelovanja koja su relativizirala opasnost koja se tad nadvila nad našim gradom, nemaju moralni kredibilitet da se danas nameću da budu na čelu Sarajeva.