Ključna agencija SAD-a priznala Bidenovu pobjedu, Trump predaje vlast

Emily Murphy, šefica ključne američke savezne agencije za opće poslove (GSA), čije je formalno priznavanje rezultata američkih izbora ključno za prijenos vlasti, poslala je pismo Joeu Bidenu u kojem ga je izvijestila da tranzicija s administracije Donalda Trumpa na novu upravu može početi.

Time je Biden u praksi i zvanično postao novi predsjednik, a sve će formalizirati elektorski kolegij 14. decembra.

CNN piše da u pismu šefice GSA Bidenu stoji da je Trumpova administracija spremna za početak formalne tranzicije vlasti.

– Ozbiljno shvatam ovu ulogu i, zbog najnovijih događanja koja uključuju pravne izazove i potvrde izbornih rezultata, šaljem danas ovo pismo kako bih omogućila da vam sredstva i službe budu dostupni – napisala je u pismu Bidenu.

Donald Trump se nekoliko trenutaka nakon objave iz GSA oglasio na Twitteru s tvrdnjom da je, zapravo, on inicirao proces tranzicije.

– Htio bih zahvatiti Emily Murphy na njezinoj posvećenosti i odanosti našoj domovini. Napadali su je, prijetili joj i zlostavljali je, a to nipošto ne bih poželio ni njoj ni njezinoj porodici ni zaposlenicima GSA. Mi s našom borbom nastavljamo i vjerujemo da ćemo u konačnici prevagnuti – napisao je Trump najavljujući nastavak pravne bitke, ali i kooperativnost u procesu prijenosa vlasti:

– Ipak, u najboljem interesu naše domovine, preporučujem Emily i njezinom timu da učine sve što je potrebno u pogledu inicijalnih protokola, a isto sam naredio i svom timu.-napisao je Trump.