Kardinal Puljić prozvao Komšića i Čovića

Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić u srijedu je ponovo upozorio kako je hrvatski narod u BiH u neravnopravnom položaju, jer mu drugi nameću predstavnike u tijelima vlasti, ali je, također, indirektno zamjerio HDZ-u BiH da ne obraća pažnju na stanje u kojem su Hrvati u Republici Srpskoj.

Na otvaranju redovnog zasjedanja Biskupske konferencije BiH u Sarajevu, kardinal Puljić je podsjetio kako se uskoro navršava 25 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, koji je nametnuo brojne nepravde na koje je Crkva odmah upozorila tražeći njihovo ispravljanje, ali se to nikada nije dogodilo.Istaknuo je kako se to posebno odnosi na potrebu uspostave jednakih prava za svakog čovjeka u svakom dijelu BiH, kao i na nepostojanje stvarne jednakopravnosti tri konstitutivna naroda.

Posebno je pogođen najmalobrojniji hrvatski narod u BiH, koji nije jednakopravan ni na državnom, a ni na entitetskim nivoima, osobito u entitetu RS, istaknuo je Puljić.

“Godinama je kamen spoticanja činjenica da je član Predsjedništva BiH osoba koja nije izabrana većinom hrvatskih glasova, što je uistinu nepravedno i ne može biti prihvatljivo”, rekao je Puljić.

“U isto vrijeme treba reći da bi se član Predsjedništva u ime hrvatskog naroda u BiH morao zauzimati za sve Hrvate na cijelom teritoriju BiH, a osobito tamo gdje im je najteže. Umjesto toga, bili smo svjedoci da osoba na toj službi, iako je izabrana većinom hrvatskih glasova, nikada ili gotovo nikada ne diže glas u zaštitu Hrvata u polovini BiH, gdje im prijeti potpuni nestanak“, kazao je kardinal Puljić, kako ga citira Katolička tiskovna agencija BK BiH.

Vrhbosanski nadbiskup tako je aludirao na činjenicu da je Željko Komšić sada član Predsjedništva BiH, a da za njega nisu glasali Hrvati, ali je podsjetio i na to da je prije njega članom državnog vrha bio predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, koji je tokom mandata izbjegavao problematizirati položaj malobrojnih preostalih Hrvata u RS-u.

Kardinal Puljić je na zasjedanju BKBiH kritizirao vlasti u njegovoj zemlji i zbog činjenice da se neprestano odgađa rješavanje problema povrata oduzete crkvene imovine, a upozorio je i na rastući i neprihvatljivi problem porodičnog nasilja.

“Ne možemo ostati nijemi pred pojavom agresivnog ponašanja pojedinaca u obitelji, na ulici i školi, ali i negativnog utjecaja u pojedinim medijima na tom planu. Uzroci te agresivnosti su brojni, ali se ne pristupa dovoljno ozbiljno i temeljito rješavanju ni maloljetničke delikvencije niti agresivnosti rječju, nasilnim djelima pa čak i oružjem“, kazao je kardinal Puljić. On je izrazio zabrinutost nemoralom u javnosti „koji sve više dobiva pravo javnosti kao nešto normalno, posebno kada je riječ o nasilju prema ženama ili djeci“.

(Foto: Nezavisne novine)