Karadžićeva kćerka spašava Dodika: Tabla sa Radovanovim imenom treba biti uklonjena

Sonja Karadžić-Jovičević, kćerka ratnog zločinca Radovana Karadžića, kazala je danas na konferenciji za novinare u Banjoj Luci da tabla sa imenom Radovana Karadžića treba biti uklonjena sa Studentskog doma na Palama.

-Odlučila sam da se obratim na ovaj način. Primarni razlog su brojni pozivi u kojima se traži moj stav i stav Radovana Karadžića po pitanju aktuelnih dešavanja i zloupotrebe njegovog imena. I prije 25 godina smo se našli pod pritiscima i prijetnjama. Posljedice traju i do danas. Naivno je vjerovanje da u takvim okolnostima posljedice trpi mali krug ljudi. Trpe ih i drugi, cijele porodice, pa i narod u RS-u. Moj otac i porodica su sve godine pod sankcijama, bez obzira na završeno suđenje i presudu, a pod sankcijama je i SDS, iako je davno izbacila Radovana iz članstva. Danas smo u sličnoj situaciji. Krajnje je vrijeme da se sa tim prestane, da se njegovo ime koristi kao sredstvo za treniranje strogoće i sa posljedicama po nevine ljude. Nevjerovatno da nakon pet godina od postavljanja tabla dobija takvu težinu, kakvu nije ni kad je postavljena – rekla je Karadžić-Jovičević.

Ona je navela da je postavljanje table bila odluka svih aktera lokalne i akademske zajednice koji su organizovali taj događaj, da su pozvali članove porodice, a da su onda sve godine izloženi uvredama.

– Dušebrižnici i dalje šute na kršenje ljudskih prava mog oca i moje porodice. Bolesna potreba i ambicija da ga neko brani od mene ili člana porodice nije zaobišla ni neke medije i fanove – rekla je ona.

Smatra da od predmeta ne treba praviti dramu i likovanje, niti “srpski narod od toga treba da osjeća poniženje”.

– Naivno je vjerovanje da je ta tabla stvarni i jedini razlog, ona je sredstvo zakulisnih radnji i time je obesmišljena i ukaljana i treba biti uklonjena – rekla je.

Visoki predstavnik Valentin Inzko je u svom posljednjem izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a oštro kritikovao veličanje ratnih zločinaca, posebno postavljanje table s imenom Radovana Karadžića na Studentskom domu Pale, te poručio da Miloradu Dodiku treba zabraniti putovanje u zemlje Evropske unije ukoliko je ne ukloni.

Studentski dom na Palama otvoren je u martu 2016. godine.