Izvještaj Evropske komisije pokazao da HDZ blokira EU put BiH

Demokratska fronta smatra da posljednji izvještaj Evropske komisije o napretku Bosne i Hercegovine prema Evropskoj uniji, osim što je vrlo realističan prikaz stanja EU integracija BiH, ujedno predstavlja pravi pregled napora HDZ-a BiH u udaljavanju BiH od evropskih standarda, te pravu sliku njihove politike koja se temelji na blokadama.

Kako su saopćili iz DF-a, “u samom Izvještaju nema ni traga od HDZ-ovog otužnog zahtjeva za izmjenom Izbornog zakona na temelju njihove lažne interpretacije presude Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića, a strogo se i eksplicitno insistira na provođenju presuda Evropskog suda za ljudska prava kojima se mora osigurati jednakopravnost svih građana”.

Kako ističu u saopćenju, smatraju “da se više ne može govoriti o generalnoj odgovornosti svih političkih elita, jer ako su svi formalno odgovorni onda u suštini nije odgovoran niko”.

Niko u Bosni i Hercegovini, dodaju, krijući se iza učtivog i diplomatskog rječnika Evropske unije nema pravo ne vidjeti da je glavni krivac za ono što je u Izvještaju označeno kao loše, upravo HDZ.

– Koja je to politička opcija, kako stoji u izvještaju, koja blokira formiranje vlasti u FBiH? HDZ. Ko blokira i prijeti blokadom rada Parlamenta Bosne i Hercegovine? HDZ. Ko se Bosni i Hercegovini zalažući se za nazadni etnički princip protivi provođenju presuda Evropskog suda za ljudska prava? HDZ. Ko se protivi izmjenama Izbornog zakona i Ustava BiH, koje je DF predložio u Parlamentu BiH? HDZ. Ko je odobrio izmjene Zakona o javnim nabavkama? HDZ. Spisak HDZ-ovih antievropskih blokada ovim zapravo ne završava nego tek počinje, i stoga više nema prostora da bilo ko govoreći o jednakoj odgovornosti svih političkih elita abolira jednu antievropsku i antireformsku politiku, za koju je čak i politika SNSD-a i Milorada Dodika, kada je riječ o EU integracijama, primjer političke konstruktivnosti – saopćeno je iz DF-a.

Zbog svega toga, zaključuju iz ove stranke, HDZ mora biti politički kažnjen, jer stoji na putu evropskih integracija BiH.

(Foto:Sl.B.)