Izetbegović: Kvalifikacije Majkić o ministrici Turković su maliciozne

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović prokomentirao je inicijativu delegatkinje Doma naroda Dušanke Majkić koja se odnosila na navodno neprofesionalno i nezakonito djelovanje ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković.

Izetbegović je kazao da je ta inicijativa, nažalost, dobila podršku delegata Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH te je ocijenio kako su u inicijativi iznesene maliciozne kvalifikacije Dušanke Majkić.

Naime, Majkić je predložila da se danas na sjednici razmatra “Informacija o nezakonitom i neprofesionalnom djelovanju ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković”. Obrazlažući ovu tačku dnevnog reda, Majkić je kazala da je to poteklo zbog ‘zaista neobjašnjivih poteza koje ministrica povlači’.

Prilikom utvrđivanja dnevnog reda današnje sjednice taj prijedlog je prihvaćen.

Izetbegović je kazao da ga to ne čudi od delegatkinje Majkić, ali da ga čudi odnos Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) o tome.Podsjetio je da su se prije desetak dana u Zagrebu, Čović, Turković, Plenković i on dogovorili da će relaksirati odnose i pripaziti kakve se riječi izgovaraju.

“Ovo je bilo apsolutno u koliziji s takvim dogovorom”, kazao je Izetbegović.

Govoreći o pismu kojeg je Čović uputio međunarodnim dužnosnicima koji su sudjelovali u stvaranju prije gotovo četiri mjeseca potpisanog političkog sporazuma o načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH te političkog sporazuma o Gradu Mostaru, Izetbegović je smatra da se ne bi trebali na takav način obraćati predstavnicima međunarodne zajednice.

“Bolje je da sjednemo i razgovaramo o tome svemu. Čović i HDZ-e tvrde da Bošnjaci biraju predstavnike Hrvatima, a mi smatramo da se ponekad u parlamentu predstavnici koji su manjina, u ovom slučaju Hrvati, suprotstavljaju onome što je bazični i demokratski princip, volji većine kada to nisu vitalni nacionalni interesi u pitanju, kao što je lobi koji drži kladionice, zatim zaustavljanje formiranje federalne vlasti ili Ustavni sud FBiH”, istakao je Izetbegović.

On smatra da je to ucjena, blokada manjine u odnosu na većinu te da svako ima frustracije i nezadovoljstva.

“Vrijeme je da sjednemo i razgovaramo o tome s tim da se mora formirati vlast i Ustavni sud u FBiH. Nismo uzalud ponavljali ove stvari, jer se radi o protuustavnom i protuzakonitom ponašanju HDZ-a”, poručio je Izetbegović.

On tvrdi da nema rješenje za ono što Čović očekuje, jer se HDZBiH, Čović i međunarodna zajednica prema njemu odnose kao prema nekom ko ‘drži rješenje u vlastitim rukama’. On to naziva rješavanjem ‘političke i pravne kvadrature kruga’.

“Kako u isto vrijeme uskladiti presude Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda koji su u koliziji, na dva različita principa, građanski i etnički. Mi već 12 godina to ne uspijevamo”, kazao je Izetbegović te dodao da neće pregovarati u situaciji ucjene.

Govoreći o pravosuđu, Izetbegoviće ja kazao da ono mora biti kompetentno, profesionalno, koje nije pod utjecajem političara i koje ne dijeli ljude po vjeri, a da je sada daleko od toga.

“Kad jedan vuče, a dvojica koče, teško da ćemo imati kandidatski status za EU i za pet godina. Ali ako bismo radili, onda bi bilo realno da u 2021. godini postignemo to”, zaključio je Izetbegović na pitanje kada BiH može očekivati kandidatski status.

(Foto:SL.B.)