Izetbegović-Koc: Razgovarano o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i regionu

Dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović primio je danas ambasadora Republike Turske Halduna Koca.

Razgovarano je o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i regionu. Istaknuto je uspješno okončanje pregovora o Mostaru čime je omogućeno održavanje lokalnih izbora u ovome gradu. 

Izetbegović je kazao da je dogovor kojim je osigurana provedba izbora u Mostaru realiziran na principu kompromisa, bez ultimatuma i ucjena koji se postavljaju na drugim temama, te da navedeni model treba koristiti za rješavanje i ostalih političkih pitanja kako bi se stvorila pozitivna klima u zemlji.

Sagovornici su razgovarali o potrebi ponovnog pokretanja formata trilateralnih sastanaka kao i o novim modalitetima unapređenja ekonomske saradnje između Bosne i Hercegovine i Republike Turske, što bi trebalo rezultirati novim investicijskim projektima. 

Naglašeno je da odlični odnosi između Bosne i Hercegovine i Turske predstavljaju snažan faktor sveukupne stabilizacije prilika u Bosni i Hercegovini ali i čitavom regionu.

(Foto:Fena)