Inzko: Mir je samo početak,treba da zajedno BiH gradimo dalje i tu smo svi da to učinimo; Nelson: Dejton nije vječan, mora se popraviti

U sarajevskoj Vijećnici sinoć je upriličena svečana ceremonija u povodu 25. godišnjice potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH, istakao je da je nakon 30 pokušaja da se zaustavi rat u BiH, tek Dayton to uspio.

Kazao je da je Dayton donio mir, što je najdragocjenije, a koliko je dragocjen vidi se kada se pogledaju razna krizna žarišta u svijetu.

Inzko se zahvalio svima koji su tome doprinijeli, a posebno političarima u BiH koji su radili na miru bez obzira na političke sukobe i nesuglasice, kao i međunarodnoj zajednici i njegovim kolegama.

-Dobili smo jednu BiH u kojoj ima mjesta za sve, a kao što znate kada čeljad nisu bijesna ni kuća nije tijesna. Mir je samo početak, treba da zajedno BiH gradimo dalje i tu smo svi da to učinimo, naglasio je Inzko.

Na svečanosti su govorili i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson, šef Izaslanstva Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU Johann Sattler, izvršni direktor Fondacije AGORA Danijel Petrović.

-Mladi ljudi koji su istinska snaga ove zemlje ne žele i dalje biti zarobljeni u prošlosti. Njima je daleko važnija BiH 2030. od BiH 1995. Građani zaslužuju svjetliju budućnost u stabilnoj i prosperitetnoj demokratskoj BiH, članici euroatlantske zajednice. SAD će podržavati njihova zalaganja da ovu viziju pretvore u stvarnost, kazao je Nelson.

Nelson je istakao da je Dayton, koji je postavio temelj mira, osigurao i put pomirenja čime je BiH postala funkcionalno i demokratsko društvo.

Poručio je da je tokom 25 godina OHR bio uporan predvodnik toga, ali i da je sada vrijeme da se naprave ključni koraci za budućnost.

-Kako bismo to uradili, moramo unaprijediti ovaj sporazum jer njegova namjera nije da bude vječan, ukazao je Nelson.

(NEZAVISNI/Foto: arhiv)