IGK poziva Inzka da proglasi zakon o zabrani negiranja genocida: Negacija genocida je negacija države BiH

Na Dan ljudskih prava, Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) ocjenjuje važnim da Bosna i Hercegovina dobije zakon o zabrani negiranja genocida koji je mnogo puta do sada odbačen u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Naglašavaju da je to minimum koji treba uraditi prema žrtvama te su još jednom pozvali visokog predstavnika da proglasi taj zakon.

Institut se obratio i Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija sa zahtjevom da se takav zakon u BiH hitno donese.

– Pozivamo visokog predstavnika da se pridruži glasu civiliziranog svijeta i proglasi taj zakon jer je negacija genocida negacija države BiH, negacija međunarodne pravde i prava, međunarodnih sudova i Ujedinjenih nacija. Nemogućnost usvajanja toga zakona u Parlamentarnoj skupštini i pasivnost visokog predstavnika po ovom pitanju je dokumentirano svjedočanstvo o beščašću, moralnom i intelektualnom kolapsu dejtonske države BiH, kao i međunarodne zajednice. Pasivnost dehumanizira žrtve genocida – saopćeno je iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.

IGK također podržava Prijedlog zakona u Skupštini Crne Gore o zabrani negiranja, minimiziranja, opravdavanja ili odobravanja holokausta, zločina genocida i zločina protiv čovječnosti.

– Tražimo da Skupština Crne Gore usvoji navedeni zakon kako bi u budućnosti eliminisala svaki pokušaj negacije i manipulacije žrtvama holokausta ili genocida. Crna Gora kao članica NATO i kandidat za članstvo u EU treba navedeni zakon – navode iz ovog Instituta.

IGK odaje počast svim ljudima i organizacijama koji neumorno rade na promoviranju ljudskih prava i sloboda.