Haračić otkrio: SDP je na izborima u Stocu služio interesima HDZ-a

Timur Haračić smijenjen je iz svoje centrale u Sarajevu sa mjesta predsjednika OO SDP Stolac nakon što je odlučio podržati Inicijativu za Stolac koja okupila sve probosanske stranke u podršci nezavisnim kandidatima. Unatoč tome, Haračić je ponovo osvojio mandat i opravdao povjerenje Stočana.

Sa širom javnosti je nakon izbora progovorio o nečasnoj ulozi SDP-a u cijeloj priči, te otkrio kako više neće biti član SDP-a. Njegovo obraćanje prenosimo u nastavku:

Poštovani Stočani,

Sve je izglednije da sam vašim glasovima ponovo izabran u OV Stolac. Ako se potvrdi tačno onda će to biti moj drugi mandat. Naravno da mi je veoma drago  što ste prepoznali moj rad i trud, pa me obavezali po drugi put. Na ponovljenim izborima 2017. godine izabrali ste me preko zajedničke liste Inicijative za Stolac. Vjerujem da ste i tada prepoznali moje ljevičarsko uvjerenje, moje socijalističke stavove i radničke principe, kao i antifašističko djelovanje, sve za Stolac.  Na istim osnovama sam propagirao politiku u OV vijeću, a ostajem dosljedan i karakteran u narednom periodu. Moj ponovljeni izbor u OV je usljedio kao zajedničko koordiniranje unutar Inicijative za Stolac. Moji dugovi i ja ćemo nastaviti sa tom koordinaciom i djelovanjem unutar Inicijative za Stolac. Međutim, želim da vas obavjestim da neću nastaviti biti član Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine.

Ova odluka je za mene vrlo teška, ali je konačno moram donijeti. Član sam SDP BiH od 2004. godine. Doživio sam stotine političkih padova, razočarenja, laži, prevara, podmetanja, neprincipijelnih, nekorektnih i nemoralnih dešavanja. Do ovih izbora sam davao šansu da se to može  nekako  ispraviti, da se SDP može vratiti na istinski, drugarski, časni put. Ono što se dešavalo sada za ove izbore, kao i prije samih izbora, je konačno prelilo čašu. Moram spomenuti imenom i prezimenom osobe koje su, uz dugogodišnju podršku rukovodstva iz Sarajeva i Mostara, konačno dotukle SDP BiH u Stocu. To su Anel Šator i Luka Raguž. Oni su ugurani na listu SDP BiH Stolac za ove lokalne izbore. Nijedan od njih nije imao podršku naše lokalne organizacije, a Luka ni našeg članstva. Luka Raguž je učlanjen u SDP Stolac odlukom predsjedništva SDP BiH, iako smo se mi u Stocu vrlo snažno suprostavljali toj odluci. Ponižavani smo, maltretirani, prozivani, osuđivani već godina. Najgore optužbe su bile da smo nacionalisti, da služimo SDA-u i da uništavamo SDP BiH u Stocu. Ovi izbori su pokazali da su oni koji su nas optuživali sve to što su nama prišivali, plus to da služe interesima HDZ BiH Stolac.

Analiza dosadašnjih rezultata pokazuje da su njih dvojica vodili vrlo aktivnu kampanju za to da Luka Raguž bude izabran u OV Stolac. Prije izbora, a i u toku izbora, dobivali smo informacije da plaćaju ljudima da se glasa za Luku Raguža. Nažalost, nismo uspjeli doći do konkretnih dokaza sa kojima bi ih prijavili nadležnim organima. Međutim, rezultati pokazuju da tamo gdje je Luka Raguž dobio glasove, koje SDP BiH nikad ne dobiva, nema glasova za Zorana Turkovića. To se najjasnije vidi na biračkim mjestima Bobanovo i Vidovo polje. U Bobanovu Luka Raguž je dobio 10 glasova, a kandidat za načelnika Zoran Turković, koji je formalno imao podršku SDP BiH Stolac, samo 1 glas. U Vidovu polju Luka Raguž je dobio 16 glasova, a Zoran Turković samo 1 glas. Na ostalim mjestima na kojima je Luka Raguž dobio glasove nije moguće ovako jasno utvrditi da „njegovi“ glasači nisu glasali za Zorana Turkovića, ali postoji dovoljno indicija da se može sa 90% sigurnošću pretpostavljati da je šema bila ista. Je li to taj SDP koji rukovodstvo želi? SDP HR HB? Glasati sa nekoga na listi za OV i za kandidata HNS-a za načelnika?

Pored ovoga još je mnogo drugih nečasnih radnji ovog dvojca. Jedna od njih je ponižavanje Romske populacije na Gorici. Tri-četiri puta su odlazili Romima i tražili da se glasa, iako nikad prije nisu bili uključeni u bilo kakve aktivnosti da se pomogne Romima. Odnoseći nekoliko kesa hrane kupovali su glasove onih kojima zaista treba dosljedna ljudska podrška, a ne samo na dan izbora.

Samo ovo što sam naveo bi bilo dovoljno da „dignem“ ruke od SDP BiH, ali imam još mnogo više, gorih, težih razloga. Sve to traje godinama, a ima stalnu podršku i pomoć rukovodstva SDP BiH. Iako mi je teško, bolno, ova moja odluka je konačna. Budite sigurni da ću sada još slobodnije zastupati svoja antifašistička, socijalistička, humanistička uvjerenja u OV Stolac.

Želim da znate da je moja drugarica, Tamara Isaković, časno i pošteno obavljala svoju dužnost u OV Stolac. I ona je na ponovljenim izborima 2017. godine izabrana sa liste Inicijative za Stolac. Koordinacijom unutar Inicijative za Stolac Tamara Isaković je trebala biti izabrana ponovo u OV Stolac, ali ovaj put preko liste SDP BiH Stolac. Taj naš plan su svojim djelovanjem upravo, a u korist HDZ BiH Stolac, skršili Anel Šator i Luka Raguž. Naša drugarica Tamara ni na koji način nije učestvovala u njihovim prljavim igrama, niti je na bilo koji način prekršila dogovor unutar Inicijative za Stolac. Više detalja o onome što se desilo, kako i zašto, ne želim otkrivati, jer se naša zajednička borba nastavlja. Sada, i dalje, vjerovatno mnogo lakše, jer sam, i očekujem da će to uraditi isto još mnogi drugi, ovim prekinuo svako opterećenje zbog formalne veze sa lažnim ljevičarima. Za mene, nas, Tamara Isaković je heroina, istinska antifašistkinja, primjer istrajnosti, drugarstva i karaktera.

Svima onima što djeluju unutar Inicijative za Stolac upućujem našu poruku da se prestane sa traženjem krivca tamo negdje drugo i da krenemo sa pospremanjem svako svog dvorišta.

Smrt fašizmu – sloboda narodu!

( vijesti.ba )