Gradonačelnik Tuzle Imamović: Koalicije sa SDA nema, ali nam nije nužda ni da idemo sa PDA

Čekamo zvaničnu potvrdu rezultata i onda ćemo krenuti u dogovore oko formiranja odgovarajuće parlamentarne većine, kazao je za BHRT aktuelni gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, koji je na lokalnim izborima ponovo izabran na poziciju prvog čovjeka grada.

On napominje da je pomjeranje datuma održavanja lokalnih izbora izazvalo probleme u svim lokalnim zajednicama.

“Vi trenutno nemate gradonačelnike, načelnike i gradske vijećnike, od 1.11. U međuvremenu nije donesen neki zakon i stvoren je vakuum. Vidite koliko su neozbiljni oni koji su pomjerili izbore. Kako sada donijeti budžet?”, upozorava Imamović i dodaje:

“Ne znam da li su drugi postupili kako sam ja postupio. Naime, išao sam na Vijeće krajem desetog mjeseca dok su vijećnici još imali mandate i donijeli smo odluku o privremenom finansiranju. Odnosi se na januar, februar i mart i mi nemamo problem dok se ne donese budžet za 2021. godinu. Oni koji to nisu uradili ne znam šta će i kako će se snaći”, smatra aktuelni gradonačelnik Tuzle.

Imamović je komentarisao skandal sa izbornim prevarama u Srebrenici čiji su akteri bila trojica bivših članova njegove stranke SDP BiH.

“To je strašno šta su uradila tri člana SDP-a iz Srebrenice. SDP je istoga dana kada se to saznalo njih isključilo iz stranke i rasformiralo tu organizaciju. Stav SDP-a BiH je da i mi očekujemo od organa pravosuđa i policije da se što prije istraži i krivci kazne a da se izbori u Srebrenici ponove jer je tu očigledno bilo mnogo neregularnosti”, kategoričan je Imamović.

Tuzla nastavlja putem kakvim je išla i onako kao što smo obećali, poručuje Imamović dodavši da SDP BiH neće praviti koaliciju za SDA na lokalnom nivou.

“U dokumentima SDP-a stoji da nema koalicije sa SDA, HDZ i SNSD. U tim dokumentima nema stranke PDA ali nama nije nužda da idemo ni sa PDA u koaliciju na lokalnom nivou. Imamo naše tradicionalne partnere, prije svega to je Tuzlanska alternativa sa kojima smo godinama u koaliciji. Ima sasvim dovoljno mjesta osvojenih u Vijeću od različith stranaka, sa kojima kad sklopimo koaliciju, ništa se u našem političkom kursu ne mijenja”, rekao je novi-stari gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, u emisiji BHT1 uživo.

(NEZAVISNI/ TIP)