Field poručio Dodiku: Na raspolaganju imamo pravosudne mjere

Navode o trgovini uticajem trebaju ispitati nadležne institucije, izjavio je Mathew Field, ambasador Velike Britanije u BiH, komentarišući posljednja dešavanja u vezi sa predsjednikom VSTV-a Milanom Tegeltijom, odnosno skoro svakodnevne zahtjeve za njegovom ostavkom.

– Nadležne institucije trebaju ispitati sve, pogotovo trgovinu utjecajem. VSTV mora ispunjavati najveće pravosudne i etičke standarde. Mladima trebaju lideri koji će im pomoći da ovdje izgrade svoju budućnost, kazao je Field, gostujući na Face.TV.

U toku ovog razgovora ponovio je tvrdnju da je Dejtonski sporazum temelj, a ne plafon.

– To je rečenica koju je ranije izrekao visoki predstavnik Paddy Ashdown. Dejtonski sporazum je pomogao da se zaustavi rat, ali on predstavlja osnovu za izgradnju države BiH onakve kakva bi trebala da bude, kazao je Filed.

U toku gostovanja britanski ambasador se osvrnuo i na priču o skidanju table sa imenom ratnog zločinca Radovana Karadžića sa Studentskog centra na Palama. Osvrnuo se i na bahati istup člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji se visokom predstavniku Valentinu Inzku uputio poruku: “Hajde majstore, smijeni me ako možeš”.

– Na raspolaganju su nam pravosudne mjere za one koji krše zakone, kazao je Field.

( NEZAVISNI/ Oslobođenje)