Erdogan ponovo o Macronu: On je slučaj za provjeravanje

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan drugi put je oštro kritikovao francuskog predsjednika zbog tretmana muslimana riječima da je Emmanuel Macron “izgubio put”.

Erdogan je jučer rekao da Makron ima problem sa muslimanima i da mu je potreban mentalni tretman, nakon čega je Pariz opozvao svog ambasadora iz Ankare.

“Osoba zadužena za Francusku izgubila je svoj put. Po cijele dane govori o Erdoganu. Prvo pogledajte sebe i kuda idete. Jučer sam rekao u Kaiseriju, on je slučaj za provjeravanje”, rekao je Erdogan u govoru u istočnoj provinciji Malatija.

Francuski lider je ovog mjeseca objavio rat “islamističkom separatizmu”, za koji vjeruje da preuzima neke muslimanske zajednice u Francuskoj.

Francusku je od tada uzdrmalo jezivo ubistva nastavnika historije u Parizu kome je islamista odsjekao glavnu nožem usred bijela dana zbog karikatura poslanika Muhameda.

Članice NATO-a, Turska i Francuska, spore se oko velikog broja pitanja, uključujući Siriju i Libiju, pomorsku jurisdikciju u istočnom Sredozemlju i sukob u Nagorno-Karabahu.

Iz Macronovog kabineta juče je saopćeno je da je Francuska okupila svoje evropske partnere, koji dijele francuski zahtjev da Turska zaustavi “opasne avanture” na Mediteranu i u regionu.

U saopćenju se navodi da Erdogan ima na raspolaganju dva mjeseca da odgovori ili se suoči sa mjerama, ukazujući da turski lider nije uputio poruku saučešća nakon ubistva nastavnika historije u Parizu.